Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért nem használjuk a gépmoto...

Miért nem használjuk a gépmotor kifejezést?

Figyelt kérdés
A gépkocsi mintájára ugye. Sokan a motor szó hallatán a blokkra gondolnak, nem a motorkerékpárra.

#gépmotor
2019. máj. 10. 15:33
 1/4 anonim ***** válasza:
33%

Amúgy én azt se tudom mi az a gépmotor, lehet hogy ezért nem használja senki, mert hülyén hangzik és sokan nincsenek tisztába a jelentésével, ha egyáltalán van.

Motorkerékpár - 2 kerekű motor

Motor - kocsiban lévő motor

Szerintem így azért érthetőbb.

2019. máj. 10. 15:37
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Rossz az okfejtésed, kérdező.

A gépmotor nem következik abból, hogy az autó gépkocsi. Gépkerékpár lehetne ennek mintájára, de a motorkerékpár elnevezés honosodott meg, ami megfelel a külföldi szóhasználatnak is. Motorbicycle, nem enginebicycle, pláne nem enginemotor...

2019. máj. 10. 15:57
 3/4 A kérdező kommentje:
2. : Jogos, de a gépkocsit sem enginecar-nak fordítjuk.
2019. máj. 10. 16:00
 4/4 anonim ***** válasza:
51%

A KRESZ alapfogalmak között ott van a gépjármű definíciója, ami lehet gépkocsi, vagy motorkerékpár is.

A gépkocsi népies nevén autó, a motorkerékpár meg egyszerűen csak motor...

Az, hogy a gépkocsi mintájára miért nem terjedt el a gépmotor kifejezés, lehet az a válasz, hogy azért, mert egyszerűen nem volt rá szükség a gyakorlatban, ahogy a gépautó kifejezés sem használatos.

Ez nyelvészeti kérdés, nem közlekedési :-)

A magyar nyelv logikusan képez szavakat, de ha valamit fölöslegesnek ítél, azt nem használja... logikus a gépmotor, de nem kell, mert minek.

Autó gépkocsi - ez is egy olyan kifejezés, amit én még csak az "autó gépkocsi nyeremény" összetételben olvastam, sehol nem hallottam még, hogy "autógépkocsi", autó, vagy gépkocsi, és slussz.

2019. máj. 10. 17:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!