A 'szerintem' kifejezést pontosan mikor használjuk?
Ez így fura.
Inkább: 'Én ezt tettem volna. ' amit használok ilyenesetben,mert már úgyis tudja mindenki,hogy rólam van szó.
A szerintem -et meg akkor,ha nem én vagyok a cselekvés alanya, és ki akarom fejezni a véleményem.
Pl: Szerintem ez nem jó ötlet. Szerintem bocsánatot kellett volna kérned.
Szerintem (:p) az alábbi dolgokat fejezheti ki:
1. határozott álláspontot
Ez így nem mehet tovább. Szerintem el kéne menned ehhez a pacákhoz, és kiverned belőle a szxrt is.
Szerintem most van itt az ideje, hogy végre csinálj valamit.
2. elkülönítendő a te állításodat másokétól, jelezve, hogy a te álláspontod nem feltétlenül egyezik mindenkiével:
Szerintem nem kéne a NATO-hoz csatlakoznunk.
Kata szerint 3an voltak, szerintem meg 5en.
Szerintem a következő a helyzet, de ne felejtsétek, ezt csak én gondolom így, Feriék valószínűleg nem...
3. és igen, bizonytalanságot, nem megerősített tényt is:
Jani már nem kiabál egy ideje. Szerintem meghalt.
Tamás két órája nem hívott? Szerintem már rég hazament.
---
A szerintem csak annyit jelent: ez az én vélményem. Az összes csak ennek a folyománya: lehet lekicsinylő (ez csak egy ember véleménye), lehet határozott (igen, van eldöntött véleményem), lehet individualista (ez az ÉN véleményem, másé meg más).
A választott példa kissé szerencsétlenségével (szerintem ezt tettem volna) egyetértek, de van legitim használata, lehetséges olyan mondat, ahol arra a jelentésre is szükséged van, hogy XY véleményére vagyunk kíváncsiak, és a feltételes módra is, de amúgy ez a kettő nem jár együtt és általában az egyik felesleges lenne.
A szerintem szó a saját vélemény kifejezésére szolgál.
Az illető nem okoskodni akar, nem a tanultak, hanem a saját elképzelései alapján alkot véleményt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!