Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A 'szerintem' kifejezést...

DMoni kérdése:

A 'szerintem' kifejezést pontosan mikor használjuk?

Figyelt kérdés
Arra vagyok kíváncsi, h mit gondoltok: ha vki úgy fejezi ki magát, h használja a szerintem szót (szerintem ezt tettem volna, szerintem nem tettem volna), az bizonytalanságot fejez ki?
2017. máj. 24. 09:34
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Ez így fura.

Inkább: 'Én ezt tettem volna. ' amit használok ilyenesetben,mert már úgyis tudja mindenki,hogy rólam van szó.

A szerintem -et meg akkor,ha nem én vagyok a cselekvés alanya, és ki akarom fejezni a véleményem.

Pl: Szerintem ez nem jó ötlet. Szerintem bocsánatot kellett volna kérned.

2017. máj. 24. 09:48
 2/6 anonim ***** válasza:
Saját vélemény kifejtésére szerencsés használni, és akkor nem úgy tűnik, hogy én mondom meg a tutit, a dogmát, a paradigmát, és mindenki más hülye. Vitáknál szerencsés lenne gyakran használni. Nem bizonytalanságot fejez ki. Szerintem korrekt a "szerintem" használata
2017. máj. 24. 11:16
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
#1-sel ertek egyet. Mindig is olyan ertelemben hallottam es hasznalom.
2017. máj. 24. 11:37
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a megerősítést nektek!
2017. máj. 24. 17:53
 5/6 Vree ***** válasza:

Szerintem (:p) az alábbi dolgokat fejezheti ki:

1. határozott álláspontot

Ez így nem mehet tovább. Szerintem el kéne menned ehhez a pacákhoz, és kiverned belőle a szxrt is.

Szerintem most van itt az ideje, hogy végre csinálj valamit.

2. elkülönítendő a te állításodat másokétól, jelezve, hogy a te álláspontod nem feltétlenül egyezik mindenkiével:

Szerintem nem kéne a NATO-hoz csatlakoznunk.

Kata szerint 3an voltak, szerintem meg 5en.

Szerintem a következő a helyzet, de ne felejtsétek, ezt csak én gondolom így, Feriék valószínűleg nem...

3. és igen, bizonytalanságot, nem megerősített tényt is:

Jani már nem kiabál egy ideje. Szerintem meghalt.

Tamás két órája nem hívott? Szerintem már rég hazament.

---

A szerintem csak annyit jelent: ez az én vélményem. Az összes csak ennek a folyománya: lehet lekicsinylő (ez csak egy ember véleménye), lehet határozott (igen, van eldöntött véleményem), lehet individualista (ez az ÉN véleményem, másé meg más).

A választott példa kissé szerencsétlenségével (szerintem ezt tettem volna) egyetértek, de van legitim használata, lehetséges olyan mondat, ahol arra a jelentésre is szükséged van, hogy XY véleményére vagyunk kíváncsiak, és a feltételes módra is, de amúgy ez a kettő nem jár együtt és általában az egyik felesleges lenne.

2017. máj. 24. 18:55
 6/6 anonim ***** válasza:

A szerintem szó a saját vélemény kifejezésére szolgál.

Az illető nem okoskodni akar, nem a tanultak, hanem a saját elképzelései alapján alkot véleményt.

2017. máj. 25. 14:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!