Te hány lóerőre mondanád azt hogy ennyitől már erős az autó? Vegyünk példának egy középkategóriás személyautót.
Ez nagyon ember és autófüggő!
Szerintem egy 1.6os seat leon / opel astra h 16v a 105 lóerejével már bőven elegendő a közlekedéshez.
Valaki ezt gyengének érzi, nekem ez a céges autóm.
A sajátom egy öreg szívódízel 190es merci a maga kemény 94 lóerejével amivel simán el lehet közlekedni.
Ez inkább megszokás kérdése, ha valaki beül egy 3.0-s biturbós audiból a mercimbe azt érzi hogy meg sem mozdul az autó :)
De ha egy ladás beül a 190es mercimbe azt érzi, hogy egész jól megy.
De a kérdésedre nehéz válaszolni mert a tömeg/lóerő arány is számít.
Pl. faterom 60 lóerős kis szutyok 1.4-es B corsája kétszer legyorsulja a 94 lóerős dízel mercimet!
Szóval nagyon nem mindegy milyen motorról és milyen tömegű autóról van szó :)
Hiába mondanám a W140 bálna merci hogy erős a 3500ccm motorral, annyira nagy dög a kasztni hogy alig megy....
Apám 105 lóerős TDI Golfja már kifejezetten kellemes. Nem egy erőgép, nem szakítja le a fejed, de érzed hogy elég: kellemesen kigyorsít 120-ra, nem kell szétpörgetni, autópályán tartja a 150-et, ilyenek. Ez már jó. Ugyanebből a Golfból a 2 literes 140 lovasra már azt mondom, hogy erős, tényleg jól megy.
Amúgy 313 lovas autóval járok most, de minden viszonyítás kérdése. Érdekesség, hogy ez már nem érződik 3x erősebbnek, mint a Golf, hiába lóerőben 3x több, és nyomatékban is.
Szerintem ha 6 másodpercnél rövidebb idő alatt gyorsul százra, az már nevezhető erősnek. Ez persze függ súlytól, teljesítménytől, a motor karakterisztikájától, a váltótól... de ha nagy általánosságban kéne valamit mondani, akkor egy tipikus 1300 kg-os autónál ez kb. 250 lóerős motort jelent.
Ez persze az én definícióm, mást lehet hogy az érdekel, hogy hány tonnát tud elhúzni, de az egy másik játék. :)
Nettó 1700kg az autóm, 272 lóerő. Ha egyenesen kell menni akkor so-so szedi a lábát.
Szerintem az 1200-1500 kg közötti kategóriában mondjuk úgy 300-340 lóerőtől mondanám, hogy na ez más erős. Mondjuk ehhez hozzátartozik, hogy mára igencsak elszálltak a teljesítményadatok. Huszon éve még a 170 lovas VR6-os Golf is odabszott, most meg csak mosolygunk rajta :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!