Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Nyomatékkulcsoz lehet sima...

Nyomatékkulcsoz lehet sima csavarkulcsként is használni?

Figyelt kérdés
Szóval vettem egy nyomatékkulcsot a pótkerékhez, mert a gyári kerékkulcs el van nyalódva (már így vettük a kocsit), és mivel én hajlamos vagyok túlszorítani a csavarokat, gondoltam jó lesz ez, plusz másra is tudom használni ellentétben azzal, mintha egy sima pl teleszkópos kerékkulcsot vettem volna. Szóval a kérdés, hogy lehet-e úgy használni hogy pl nem állítok be nyomatékot és úgy használom csavarok ki/be csavarozásához, mint egy sima racsnis csavarkucsot (vagy mert nem tudom mekkora nyomaték kell vagy mert nem lényeges, de a pótkerékhez azért vettem mert ott le van írva a kézikönyvben).

2019. febr. 14. 13:39
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Persze hogy lehet használni, mert akár lekattan akkor is lehet tovább húzni. Vagy jóval erősebbre állítod.
2019. febr. 14. 14:22
 2/12 A kérdező kommentje:
Azt írja a kézikönyv, hogy nem szabad balmenetes csavarkötések meghúzására és csavarkötések oldására használni. Na most ezt mennyire kell szigorúan venni, na meg akkor minek van rajta irányváltó pöcök? Kerékcsavar leszedéséhez még belefér? Most ha nem muszáj, nem akarok arra külön szerszámot venni.
2019. febr. 14. 15:17
 3/12 anonim ***** válasza:

Szóról szóra ez van az enyém kézikönyvében is. Csak Aldis/Lidlis?

Én már évek óta használom lazításra is, de persze csak évi pár alkalommal az őszi és tavaszi csere alkalmával. Ekkora igénybevétel mellett nem lett baja.

Amire viszont érdemes figyelni: visszatekerni alap csomatékra, miután használtad és nem meghúzva eltenni!

2019. febr. 14. 15:25
 4/12 A kérdező kommentje:
Igen, aldis (a kézikönyve alapján), de én webshopból rendeltem. Azt én is olvastam, hogy alap nyomatékon kell tárolni. Viszont most ahogy ismerkedtem vele (tekergettem, még sose volt ilyenem :D), sikerült a minimum 28 Nm alá tekerni a markolatot és a rugó ellenállása érezhetően csökkent. Végül nem próbaltam ki, ki lehet-e tekerni teljesen, vissza forgattam a minimum környékére, amikor érezhetően újra.elkezdte nyomni a rugót. Ezzel most nem rontottam el ugye? :D
2019. febr. 14. 15:59
 5/12 Mickbro ***** válasza:
Ha letekered ameddig csak lehet, sztem attól nem megy tönkre. Sőt. Úgy a legjobb tárolni, h nem feszíted benne a rúgót.
2019. febr. 14. 18:49
 6/12 A kérdező kommentje:
Köszi! Remélem. És akkor te is meg tudod erősíteni, hogy lehet bal irányba is használni, illetve csavart leszedni?
2019. febr. 14. 19:04
 7/12 anonim ***** válasza:

Csak nullára tekerve szabad tárolni, mert elfárad a rugója.

Az irányváltó csak az irányt váltja, a nyomaték-lekattanást nem. Balmenetes csavarok lehúzásához nem alkalmas.

Használat előtt nullára tekert állásban párszor le kell kattintani, és csak aztán beállítani a szükséges nyomatékot. Aztán amint nincs szükség rá, azonnal vissza nullára.

2019. febr. 14. 19:26
 8/12 A kérdező kommentje:

Köszi! De ezt nem teljesen értem, ha irányt váltok, akkor csak bal menetest tudok be csavarni (vagy jobbmenetest kicsavarni), mert jobbra forgatva csak racsnizik, de ha meg nem szabad akkor mi értelme az irányváltónak,mikor kell használni? Illetve az enyém 28-210 Nm-t tud úgymind tehát 0 állás nincs, de ugye a markolatot csavarom, és azt le tudom csavarni a 28 alá is bőven, tehát szinte alapállapotba kerül a rugó, akkor ezt hogy célszerű tárolni?

Ja és még egy, hogy ugye a kocsiban lenne a pótkeréknél, ott nem lesz baja (rázkódás, ilyesmi)? (De majd megnézem hogy tudom úgy betenni hogy ne mozogjon ide-oda)

Bocs a sok kérdésért csak azt hittem ez vmi szögegyszerű igénytelen mechanikus szerszám, de itt ott olvasva olyan benyomást kelt, mintha valami spéci csúcstechnikás repülőgép alkatrész lenne...

2019. febr. 14. 21:01
 9/12 anonim ***** válasza:
Az iárnyváltó arra van, hogy egy csavart ki is tudj vele csavarni. Olyankor közönséges hajtószárként viselkedik, a nagyon hosszú szára ne csábítson arra, hogy a sima cro-va helyett - ami jóval rövidebb - beragadt csavar erőszakolására használd, mert megsérülhett. Bánta már nyomatékkulcs berohadt kerékcsavar kilazítását...
2019. febr. 14. 22:18
 10/12 A kérdező kommentje:
Bakker pedig direkt kerékfelrakásra vettem, igaz csak defekt esetére (gumishoz járok téli-nyári cserére), mondjuk nincsenek berohadva a csavarok szerintem. Na mindegy emiatt nem akarok még egy szerszámot venni, azt hittem h ez teljesen univerzális, plusz a nyomatékot is jelzi. De legalább másra is lehet használni, nem csak kerékhez.
2019. febr. 14. 22:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!