Most tanulok vezetni es nem igazan ertem hogy mikor is kell sebesseget valtani? Vagy hogy miert van ra szukseg? Bizonyos sebesseg felett kell? Vagy fordulatszamnal?
Értem, koszonom.
Meg annyit szeretnek kerdezni hogy a lefulladast mi idezi elo?
Most tartok a 16. Oranal es 1x mar lefullasztottam az autot ez mikor van?
Nagyon leegyszerűsítve:
Magas fordulatszámon erős a motor, de sokat fogyaszt. Ez akkor kell, ha kell teljesítmény pl. erős gyorsítás, előzés, hegymenet.
Alacsony fordulatszámon gyenge a motor, de takarékos. Ez meg minden más esetben, pl. ha csak tartod a sebességet, vagy finoman gyorsítasz.
Persze a túl magas (6000 feletti) vagy túl alacsony (1000 alatti) fordulatszám kerülendő, mert értelmetlen és csak károsítja a motort.
Általában annyi a feladatod, hogy olyan 1500 és 2000 között tartsd a fordulatszámot. Tehát gyorsításnál 2000 felett felváltasz, lassításnál 1500 alatt leváltasz egyet. Persze ha szükséges, (előzés, hegymenet, stb.) akkor értelemszerűen tovább kell pörgetni 2000-nél.
ui: Ezek a fordulatszámok benzines autóra vonatkoznak, a dieselnél valamivel alacsonyabb értékekkel számolhatsz.
A lefulladás akkor következik be, amikor túl nagy a terhelés a motoron és emiatt túlságosan lecsökken a fordulatszám. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, amikor indulásnál túl gyorsan engeded fel a kuplungot, vagy amikor megálláskor sebességben hagyod az váltót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!