Hogy képzeljem el az olyan összkerék hajtást, ahol a hajtás nem 50-50%?
A mai világban vannak olyan összkerék meghajtású autók, amik nem 50-50%-ban hajtanak elől és hátul, hanem valami más arányban. Erre jellemző, hogy hátra sokkal több százalék jut, előre meg kevesebb (Most pontos arányokat nem tudok, de nem is ez a lényeg). Gondolok itt a BMW xDrive rendszerére, és egyes Porsche modellekre. Ha jól emlékszem akkor ez utóbbi meg minimálisat, 5% körül hajt elől, ami nem tűnik soknak. Ezt hogy kell elképzeli? Nálam ez nem fér össze. Ha van két darab ló, az egyik lassabb, a másik gyorsabb, akkor a gyorsabbnak tolnia kell a lassabb lovat, ami veszteség neki, így nem tud annyi teljesítményt leadni. Nem hasonló a helyzet az ilyen változó arányú összkerékhajtásoknál?
Pár napja láttam egy videót, amelyben olyan autók szerepeltek, amelyekben két motor is volt:
https://www.youtube.com/watch?v=jd0YnWBnUGM
Ezt is így tudom elképzelni, hogyha az egyik motor egy kicsit is gyengébb, az visszahúzza a másik motort. Mint amikor nem indul az autónk, betoljuk. Csak itt egy erősebb motor tolja (húzza) a gyengébbet. Vagy ez egyáltalán nem probléma?
Egyáltalán tudod mit jelentenek azok a "százalékok"? Már nem bántásból kérdem. Ezek az arányok a forgatónyomaték elosztását jelölik a tengelyek között. A kézzel kapcsolható összkerekesek csak 50-50-et tudnak, de egy mai, komolyabb technológia (pl: Quattro), mindig úgy osztja el a nyomatékot, hogy a legjobb legyen a tapadás. Ez mindig az adott szituációtól függ, hogy melyik tengelyre kell több nyomaték.
Amit leírtál hogy két ló.. felejtsd el, mert itt ez nem jó hasonlat :D
Köszönöm szépen a válaszokat!
Tudom mit jelentenek a százalékok, csak azt nem tudtam elképzelni, hogy ez hogy oldható meg olyan arányban, ami nem 50-50%. De a 3. válaszoló adott egy kis segítséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!