Szerintetek nem drága autót fenntartani?
Mindenki kérdezi tőlem, hogy mikor akarok kocsit meg ilyenek és én mindig azt válaszolom, hogy soha.
Biztos, hogy valakit fel fog háborítani ez, de én személy szerint a személygépkocsit mindig is a "nyugati ember baromságának" tartottam.
Az én ismeretségemben kb. az esetek tizedében tartom indokoltnak az autó fenntartását.
Ha mondjuk 15-20 km-re laksz a munkahelyedtől egy aránylag alacsony fogyasztású kocsival is havonta 20-25 ezer forint csak a benzin. És akkor még nem beszéltünk magáról a kocsi és a jogosítvány áráról, parklójegyről, téligumiról, kötelező biztosításról, műszakiztatásról, autópálya matricáról, esetleges garázsról, balesetekről, bírságokról, meg hogy nem csak az otthonod és a munkahelyed között közlekedsz, hanem még elugrasz ide-oda, ami megint csak benzinköltség.
Fogalmam sincs, hogy pontosan mennyi ezeknek a költségeknek a havi lebontása, de biztos vagyok benne, hogy egy elég zsebbenyúlós történet, amit én nem szívesen vállalnék magamra, csak azért, hogy elmondhassam magamról, hogy nekem kocsim van.
Nekem 2 új illetve újszerű autóm van.havi 400e Ft felett van havonta. Ennyiből a taxi is kijönne.
De nekem így jó
De, drága, viszont nekem megéri. Ha neked nem, akkor ne vegyél.
Problem solved
én csak a hónap felében dolgozom a 12 órás műszak miatt, de ha csak a munkát nézem akkor napi 2 óra, évi 372 óra időt spórolok, ami 31 nap. Ezt mind a buszon tölteném, mert kocsival oda vissza 40-50 perc, busszal pedig kb. 3 óra.
Egyéb dolgokat meg töredék idő alatt megoldom.
lebontva az autóm költségeit évi szinte kb 140000 (2018-ban gumi csere, féktárcsa csere, vizsga is volt)
biztosítás 34000
teljesítmény adó 11000
üzemanyag 383000, 60%a a munkába járás
nekem megéri
Nekem is az élmény miatt van a kényelem mellett. Akit nem izgatnak az autók, úgyse érti meg, nem mindenkinek való az autó.
Drága, és? Más cigizik, bulizik, én azt a pénzt a kocsira költöm. Nekem ez a hobbim, enélkül csak tanulnék, dolgoznék, és ülnék a pénzemen. Az meg nem élet, mindenkinek kell egy szenvedély.
Van egy olyan típusú ember, aki:
-először számol és kalkulál
-aztán végül úgy dönt, hogy nem vesz az autót.
Van egy másik típus, aki megveszi:
-panaszkodik, hogy drága volt
-számlákat gyűjt
-kockásfüzebemindenkiadástfelír
-év végi leltárnál siratja magát és az elvesztegetett pénzt.
Aztán van a harmadik, aki megveszi:
-örül neki
-tudomásul veszi, hogy fizetni kell(szinte mindenért),
-de használja, élvezi,időt/kényelmet/élményeket....stb. nyer.
A Te döntésed, hogy melyik csoportba akarsz tartozni, de ha a második felé húzol, akkor most hagyd abba a tervezést. ;)
veterán vas, most kivételesen teljesen egyet tudok érteni veled. Amúgy ha már megy ez a nagy matekezés, azt tudom ajánlani, hogy ne lakj kertes, 120 négyzetméteres lakásban, mert egy 30 négyzetméteres panelben is elfér a gyerekágy, meg két felnőttnek egy franciaágy. Költségben sokkal jobban jársz így, és nem kell a ház karbantartását sem fizetni, a kertre sem kell költeni (fűnyíró, vegyszerek a növényekre, stb). 18 foktól jobban ne fűts be, mert bőven elég az is a szervezetnek...
Szóval ezzel az egész gondolatmenettel csak annyit akartam mondani, hogy nem szabad könyvelgetni, számolgatni, meg ilyenek. Mert akkor semmit sem veszel meg magadnak, és elmegy az élet melletted úgy, hogy semmit sem élvezel ki.
Szerintem vannak dolgok, amit nem lehet "csak" pénz alapon hasonlítani.
Ha minden az ésszerűségről és olcsóságról szólna akkor nem kellene senkinek nagy lakás, nagy belmagasság, ezerféle termék, ruházat, bármi. A drága TV-n is ugyanazt nézed a drága ruhát is ugyanaddig hordod, a drága bútorok is ugyanúgy szolgálnak mint az olcsók. És akkor nem beszéltünk a pénznyelő hobbikról, cigi, buli, kinek mi. A vízért is fizetünk, nem a kútról hozzuk.
Tény, hogy nem mindegy helyzetben éri meg. Belvárosba ahol 5 percenként jár busz/villamos én sem autóval megyek. Viszont ahogy írják, a kényelem amit ad, azt kell megfizetni. Hogy nem a hátamon kell cipelnem a táskám, bőröndöm, vagy egy nagyobb bevásárlásnál is egyszerűbb 3 szatyornyi dolgot elvinni. Nem kell a fűtetlen, vagy nyáron nem klímázott tömegközlekedésen mások leheletét, testszagát szagolni. Nem is beszélve a fertőző betegségek időszakáról.
Nem kell várakozni, átszállni, csöveseket kerülgetni, kevésbé vagy kiszolgáltatott a kisebbségeknek, balhét keresőknek.
Illetve főleg azokban az időszakokban is kényelmes amikor már a tömegközlekedés "gyengül". Esténként alig jár busz, azon is csupa piás, alja nép. Reggel rossz csatlakozások vannak. Időjárás sem igazán hat így rám, lehet eső, sár, hideg, meleg.
Bár én relatív keveset használom az autót, de néha jól esik.
Például mikor hajnal 1-kor haveroktól nem busszal kell haza vergődnöm, hanem csak átcsapatom kényelmes tempóval a városon. Vagy vidékre lemenni egy álom vele.
Eddig hazautazáshoz 3 fő lehetőség volt:
- Vonat, ami lassú és baromi drága. Háztól házig 5-6 óra.
- Busz ami valamivel olcsóbb, de időben hasonló 4-5 óra.
- Oszkár, ami relatív gyorsabb, 3-4 óra körül. Viszont nem tudod előre kikkel utazol, ki vezet, ki kit visz. Nem mindig kényelmes, sokszor kifejezetten megalázóan éreztem magam, hogy 30 évesen harmadmagammal összezsúfolva ülök a hátsó ülésen egy idegen autójában.
Ehhez képest most beülök, 2-2,5 óra múlva pedig kiszállok otthon a házunk előtt. Régen fél-fél napom csak az utazással telt. Most munkából elindulok és a pénteki vacsorát már otthon fogyasztom. Visszaút dettó.
Nekem egyetemistaként nincsen saját autóm.
Viszont a családban van kettő is. Napi 10-15km-t vannak használva. Egy tank üzemanyag az 1.3-as benzinessel csak városban is 400km-t megy el. Egy tank a 2.0-s dízellel városban 450km-t megy el, messzebbi utak esetén akár 800km-t is. Vagyis havonta kb. 20.000Ft az üzemanyag egy autóra. Minden biztosítás, meg kötelezők havonta kb. 15.000Ft/autó.
Meghibásodás eddig soha sem volt. Tehát maga a fenntartás kb. 35-40.000Ft.
Én ezt nem tartom egy kereső családnak nagy költségnek.
Ha azt nézzük, egy városi közlekedési bérlet is 20-25.000Ft. Azért azt a 10.000Ft-ot pedig megéri, hogy odamegyek ahova akarok, és nem vagyok senkihez sem kötve. Például egy nagy bevásárlást, hogyan kivitelezel? Egy kisebb autóba is kényelmesen bepakolod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!