Ha 15 helyett 17-es felni kerülne a kocsi alá, akkor
nagyot romlana a menet tulajdonság?
Figyelt kérdés
Sziasztok!
Kicsit utána nézve a technikai adatoknál, négyes golf (1.6 Sr) alá lehet(ne) tenni 15 helyett 17-es felnit is. Ha most vesszük az én nyugdíjasnak mondható vezetési stílusomat, ami azt jelenti hogy városba nem versenyzek lámpától lámpáig és maximum 2000-2500 között elváltom, nagyon észrevehető lenne a nagyobb kerék nyújtotta negatív hatás? Gondolok itt a fogyasztásra, gyorsulásra, végsebességre. Bár mióta nálam van, 140-nél jobban nem lett meghajtva,ez is csak párszor. Előre kérnék mindenkit hogy úgy kommenteljen, hogy ez csupán egy elméleti kérdés. Nem ruháztam be semmire, és egy kérdés meg nem kerül semmibe. Előre is köszi a reagálásokat!
Az autómon a téli kerékszett 195/65R15, míg a nyári 226/45R17. Mindkettő természetesen gyárilag ajánlott méret az adott típusra.
Fogyasztásban, gyorsulásban semmi különbséget nem veszek észre. Végsebességig még soha nem hajtottam. Egyedül annyi különbséget veszek észre, hogy rossz úton jobban ráz. Ami logikus, hiszen kevésbé ballonos a 17"-os gumi. "cm-rel szélesebb a kerék, ezért valamivel jobba a tapadás és a nagyobb tapadás miatti nagyobb gördülési ellenállás miatt elvileg minimálisan nagyobb a fogyasztás. De ezt szerintem csak versenypályán, határon kanyarogva, nyélgázon autózva lehetne észrevenni. Normál utcai használatnál nincs jelentős különbség.
2019. jan. 2. 20:48
2/13 anonim válasza:
...225/45R17, természetesen. Elgépeltem az egyik számjegyet.
Ha a gumi tényleges, külső (azaz amin gördül) átmérője, és így a kerülete nem változik (azaz váltóméret lesz az új gumi), akkor azért nem veszel észre semmi különbséget a menettulajdonságokban, mert a teljes kerék mérete gyakorlatilag ugyanakkora. A vékonyabb gumi viszont esetleg ronthat annyit, hogy jobban megéred az egyenetlen utat, illetve a nagyobb kátyú könnyebben tesz kárt a felniben.
2019. jan. 2. 20:55
5/13 anonim válasza:
#4 A teljes kerület nem változik, viszont a szélesség változik kerekenként 3centit ami + 12cm gördülési ellenállás.(tehát majdnem +1keréknyi a jelenlegi méretből) Városi használat mellett csak a kátyúk fognak feltűnni a fogyasztás nem lesz lényegesen több. Városon kívül azért az a +1liter simán benne tud lenni a két méret között.
2019. jan. 2. 21:09
6/13 anonim válasza:
Nem nagyon észrevehető, de azért lenne változás. Ha csak nem valami fullos alufelnit teszel a kocsi alá akkor a kerék összességében nehezebb lesz a nagyobb felnivel. És ez igenis fogyasztásnövekedéshez, nehezebb gyorsuláshoz, és nehezebb lassuláshoz vezet. Mivel a nagyobb tömegű kereket nehezebb felpörgetni, és nehezebb megállítani is. Fogyasztásban még ha nem is literekben, de decikben mindenféleképpen mérhető lehet. Minél gyengébb az autóban a motor annál nagyobb lesz a fogyasztásbeli különbség. A másik nem vezetésbeli különbség hogy a 2 collal nagyobb felnire könnyen meglehet hogy 40-50-es árkülönbséget is tapasztalhatsz a 4 gumira.
2019. jan. 2. 22:18
7/13 anonim válasza:
Nem, a 4-es Golf simán elbírja a 17-es kerekeket, a futóműve is. Az 1.6 motor miatt lehet emelkedni fog a fogyasztás egy fél litert.
2019. jan. 2. 22:57
8/13 anonim válasza:
Nekem is volt ilyen szettem Golf IV-n.
195/65R15 téli és 225/45R17 nyári. Komfortban volt némi változás, semmi egyéb.
Ezzel a 2 szettel 140.000 km-t mentem, futóműhöz nem kellett nyúlni. Fogyasztás télen nyáron ugyanannyi volt (igaz dízel volt). Szóval nyugodtan megveheted. Nem fogsz észrevenni gyorsulásban, lassulásban különbséget emiatt.
2019. jan. 3. 07:12
9/13 anonim válasza:
#8 " Nem fogsz észrevenni gyorsulásban, lassulásban különbséget emiatt." Egy dízelnél nem is, de én még jót nem hallottam a G4-ben lévő 1.6-ról se erőben se fogyasztásban.
2019. jan. 3. 18:04
10/13 anonim válasza:
#9: Az 1.6 gyenge, ez van, de nagy felnivel is ugyanolyan gyenge marad
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!