Mekkora utánfutót lehet az autó után akasztani B-s jogosítvánnyal? Milyen hosszút/szélest? A terhelésre is kíváncsi lennék.
Tudtommal talán E jogaival lehet ráfutófékest is vezetni?
Nem vagyok teljesen tisztában a terhelési adatokkal sem, azt tudom hogy a kocsi tömegétől is függ a dolog.
Fát szeretnék hordani.
750-es futóig max. 3500 + 750 kg
750-es futó felett max. 3500 kg lehet összesen az egész szerelvény.
Efelett "BE" kategória kell.
A lényeg, hogy a 3,5 tonnás összsúlyt ne lépd túl. Tehát 1800 kg-os ÖSSZTÖMEGŰ autóval pl húzhatsz 1,5 tonnás utánfutót, mert ezzel még beférsz a B kategóriába, persze csak ha a vontató autó forgalmija is megengedi. Mivel 750 kg felett kötelező a ráfutófék az utánfutón, így igen, ráfutófékes utánfutót is húzhatsz. Érdekesség, hogy pl egy 3,5 tonna össztömegű furgonnal ugyanazt az 1,5 tonnás utánfutót már nem húzhatod, mert az már 5 tonna, oda kell a BE.
Az utánfutó széle és hossza nem számít, ha van típusengedélye és forgalmija, akkor mehetsz vele.
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Mi a különbség a ráfutófékes és a fékezett utánfutó között? Utolsónál olvastam.
A legnagyobb hosszúság és szélességi adatokra azért vagyok kiváncsi mert egy fullos utánfutót szeretnék venni ami a legnagyobb, hogy minden kényelmesen beleférjen. Legfeljebb nem parkolom meg annyira.
Mindent jól értek:
Ha az utánfutó teljes tömege nem haladja meg a 750 kg ot akkor nem kell se ráfutófék se BE kategória, elég ha kétszer akkora tömegű a vontató. Korrekt?
Ha meghaladja a 750 kilót, akkor kell a ráfutófék, és a vontató és a futó. Tömege nem haladhatja meg a 3500kilót. Amiből a vontatónak legalább a fele azaz 1750 kilónak kell lennie.jó?
Ha pedig meghaladja a futó és a vontató tömege a 3500 kilót akkor kell a BE kategória.helyes?
Akkor ehet megeggyező a futó és a voltató tömege ahogy írtam?
Igen, így van.
Fékezett futó: van rajta rendes üzemi fék, megnyomod a fékpedált és fékeződik a futó is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!