Hogyan kell használni a kuplungot?
Sziasztok!
Vezetésnél járok a jogositvány megszerzésében.Elég régóta próbálom a vezetést,az a baj hogy nagyon keveset tudok menni,mert vagy én vagy a oktató nem érünk rá.Szóval vanhogy 2hetente 2órát vagyok.Sokszor gondolkoztam váltáson is.Szóval az a lényeg,hogy a családban nincs autó,amin tudnék gyakorolni.30órám megvan,37nél járok.Sajnos elég gyengék megy a vezetés,főleg az elindulás része,és azért,mert pl körforgóba csak akkor merek elindulni ha nagyon messze van tőlem az autó,mert nem tudok gyorsan elindulni.Minden gondnak ez az alapja,hogy félek hogy nemtudok gyorsan elindulni.Az oktató meg állandóan csesztet ezért.Az első 2órán volt az hogy egy elhagyatott utcában mentem oda-vissza.Mondta h többször álljak meg ,és induljak el csak kuplunggal,következő órán mentem városba,és szinte az alap sincs meg.Többször is volt vele szóváltásom,hogy ha nincs meg az alap elindulás,hogyan menjek forgalomba? Erre azt mondja hogy 8általánossal lehet vezetni,nem kell hozzá sok ész.Szóval gondolkoztam váltáson,de nem adom meg ezt az örömöt neki. Sval alényeg,hogy hogyan próbálkozzak ráérezni a kuplungra? Pl elindulásnál megvan a surlódási pont,akkor nyomjak gázt,majd tartsam a kplungot és amikor elindul az autó engedjem lassan a kuplungot?Nem lesz gond,meddig csúszhat a kuplung? Sajnos értem én hogy ez gyakorlat,de sajna az elméleti részét se értem.Elindulni csak gáz nélkül tudok,az meg nagyon idegesitő mikor szabálytalanul előznek,mert lassan indulok el.
Keress másik oktatót..
37 óra után ilyen gond, már illene,ha menne. Egy gondolom dízelen tanulsz, másik dízelnél elgyakorolhatsz,de az is picit másabb lesz mint amin most tanulsz és amivel vizsgázni fogsz. Amúgy mond neki,hogy gyakoroljatok úgy ahogy az első 2 órán.
"Erre azt mondja hogy 8általánossal lehet vezetni,nem kell hozzá sok ész."
a vezetés pont hogy ész kérdése, hanem azon, h mennyire van érzéked hozzá és h mennyire tudod megosztani a figyelmedet.
az oktatód meg egy idióta. kivitt úgy a forgalomba, h az alapokat sem tanította meg, mert lusta volt hozzá.
sztem keress egy olyan oktatót, aki el is tudja magyarázni, nem csak jól vezet.
Egyébként gondold el ezt:
A gázpedállal szabályzod a fordulatot.
A kuplunggal azt, hogy ebből a fordulatból mennyit adjon le az útra.
Minél feljebb engeded a kuplungot, annál több energiát enged rá az útra, ez nyilván megterhelő, hiszen ezzel mozdul meg a 10-15 mázsás autó. Ha csak kuplunggal indulsz el, gáz nélkül, akkor az alap 800-as fordulaból kell ezt megoldani. Ha túl gyorsan akarsz elindulni, az nagyon megterhelő, a motor nem bírja és le fogsz fulladni a túl alacsony fordulatszám miatt.
Na most ha már előre adsz valamennyi gázt, nem kell annyira figyelni a kuplungra, mert a nagyobb fordulat nem fog annyit esni a megterhelés (kuplung engedés) hatására, hogy az autó lefulladjon. Ez nyilván azt jelenti hogy gyorsabban el tudsz indulni, és kevésbé terheli meg a motort az elindulás hisz eleve nagyobb a fordulat amit utána a kuplunggal te döntesz el hogy miképp adsz le az útra.
Nyilván az sem jó ha átesel a ló tulsó oldalára, ha kuplung engedés nélkül bőgeted a motort magas fordulaton, vagy gyorsan engeded és csikorgó gumikkal indulsz el, de inkább ez, minthogy a csúcsforgalomban lefulladj, az oktató ordítson te meg azt se tudod hogy milyen rendezvényen vagy, a többiek meg dudálnak rád.
Szóval annyit ajánlok, hogy adj PICIT több gázt, akár kuplung engedés előtt is, csak akkor engedd gyorsabban a kuplungot, így látja a vizsgabiztos hogy el tudsz indulni dinamikusan, te meg jól érzed magad mert tudod hogy nem fogsz lefulladni. Az oktatónsk meg mondd meg hogy így fogod csinálni és kész, te buksz meg és nem ő.
Persze ezt csak hatalmas nagy vonalakban írtam le, de így meg fogod érteni
elírtam:
a vezetés pont hogy NEM ész kérdése, hanem azon MÚLIK, h mennyire van érzéked hozzá és h mennyire tudod megosztani a figyelmedet.
am én is most tanulok vezetni 30 évesen, mert rábeszéltek szülők, mivel a családi a cégnél dolgozom.
igazából semmi érzékem hozzá (bár már ebben sem vagyok teljesen biztos), de az én oktatóm is ugyanazokat a hülyeségeket megcsinálta, mint a tied:
-hetente 1 óra – emiatt az óra első 10 perce olyan, mint akkor kezdtem volna a vezetést
-azt mondta, h nagyon sokáig az elhagyatott úton maradunk gyakorolni, mert annyira nem megy, erre amikor kicsit fejlődtem, rögtön bevitt a forgalomba, pedig nekem is az alapok hiányoztak
szóval nem pedagógusok a vezetésoktatók, az nagyon látszik, na.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!