Autó fényszórókat lehet fóliázni? (Sárga? )
Valahol olvastam, hogy a lényeg az hogy a kibocsátott fény fehér vagy sárga legyen (első fényszórók), tehát a színe ne változzon.
https://www.youtube.com/watch?v=V1gy3vbMaL8
Egy ilyen sárga fóliát legális lehet akkor feltenni? Vagy fog fóliát, amitől a szín nem változik max gyengébb lesz a fénye?
Inkább ne kínából vegyél, itthon is lehet olcsón kapni csak keresni kell :)
A fénye kétlem, hogy gyengébb lenne tőle mert annyira vékonyak ezek.
(Gyárilag 95% fényáteresztést írnak)
Hogy a rendőr bele köt-e?
Szerintem attól függ milyen autóra teszed fel...
Ha régi halogén izzós autóra aminek alapból sárgás a fénye akkor nem hiszem, hogy szólnak.
Ha újabb LED vagy Xenonra teszed fel ami alapból fehér vagy világos kék akkor lehet szólnak....
Ha meg szól a rendőr akkor kiszállsz és egy mozdulattal letéped :D és kész!
Viszed műszakira és ha nem tetszik nekik akkor egy mozdulattal letéped!
Én csak ködlámpára akarom, ott jól nézne ki és a sárga fény ködben sokkal jobb mint a fehér LED.
Ha körbenézel neten az igazán drága (több 100e forintos) LED ködlámpák között akkor láthatod, hogy sárga fóliát tesznek a búrára, na vajon miért???
Mert ennyire hülyék a mérnökök? pffff de :D
Autó lámpa fólia szabályai közutakon
Az autólámpák lefóliázására külön szabályozások vonatkoznak, amit a rendelet 41. §-a tartalmaz. Ez alapján külön törvények vonatkoznak a távolsági, a tompított, a köd, valamint a hátrameneti fényszórókra. A hátrameneti lámpák csak színtelen (fehér), a többi emellett még kadmiumsárga fényt bocsáthat ki. Az adott területre eső fényáram (lux) tekintetében már mindegyik fényszórónál eltérések mutatkoznak:
a távolsági 1 luxnál kevesebb,
a tompítottnál, ha asszimmetrikus 0,7, míg szimmetrikus esetén 1 luxnál több,
a köd fényszórók 1 luxnál több,
a hátrameneti fény pedig 3 luxnál több nem lehet.
Nem mindegy az sem, hogy a fényáram mekkora távolságig ér el. A mértékek itt is eltérőek attól függően, hogy melyik világító berendezésről beszélünk. A távolsági fényszóróknak kell a legmesszebb látszódnia, a rendelet 100 métert ír elő. A tompított esetében ez a távolság 40 méter, míg a ködlámpa 25, a hátrameneti fényszórónak pedig 10 métert szükséges megvilágítania.
Autó lámpa fólia szabályai: mit jelent ez a gyakorlatban?
Miután a lámpatesteket minden autóba gyárilag úgy szerelték be, hogy az megfeleljen az európai előírásoknak (E-jel), azok fényadási képességeit megváltoztatni nem lehet. Ha a fényszórókra fóliát szerelünk – legyenek színesek, sötétítettek vagy akár átlátszóak -, azok mindenképpen befolyásolni fogják a rajtuk áthaladó fény tulajdonságait. A telepítésükkel megváltoztatjuk a megvilágítási szintet, ami így már jogszabályba ütközik. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy az autó lámpa fóliázási szabályai miatt a fényszórókra semmilyen típusú fóliát nem telepíthetünk, más szóval tilos. A jó látási viszonyok megőrzéséhez és a balesetek megelőzése érdekében egyik fényszóróra sem tehetünk még egyetlen fóliaréteget sem.
Szankciók
Ha fóliázzuk autónk lámpáit, súlyos következményekkel kell szembenézni. Ha egy közúti ellenőrzés során a rendőr kiszúrja még akár az áttetsző fóliát is, jobb esetben csak lekapartatja azt a fényszórónkról. Ám ez nagyon ritkán fordul elő. A várható szankció egy büntetés mellett, hogy az egyenruhás leszedeti a rendszámról a műszaki matricát és időszakos műszaki vizsgára köteleznek. A legrosszabb esetben bevonják a forgalmi engedélyünket, így nem érdemes kockáztatni.
Közben látom előkerült a kérdés 6 év után újra.
11-es hsz-t én írtam.
Utána fel is került a fólia lufi ködlámpára és azóta is fent van.
3 műszakin sem szóltak érte illetve rendőri igazoltatásnál sem.
Egyszer egy közúti ellenőrzésnél vizsgálták az autókat illegális átalakítás után kutatva.
Engem is megállitottak.
Hallottam ahogy a rendőr csaj kérdezi a mellette álló rendőrt, hogy "ez nem illegális"?
Közben mutogat az autó elejére.
Gondolom a fóliát kérdezte mert azon kívül minden gyári az autón.
Masik rendőr rázta a fejét és mondta neki, hogy "Nem".
Szóval ennyit arról, hogy huuu de illegális dolog.
Ahhh hülye telo...
Nem lufi ködlámpa 😅😅😅
Simán ködlámpát akartam írni, nem tudom miért tette oda a lufi szót a telo, sry.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!