Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Elfolyt a víz az autóból, így...

Elfolyt a víz az autóból, így tettem meg 6 kilómétert. Okozhattam-e kárt az autóban?

Figyelt kérdés

Kirohadt a fagydugóm, és mivel nem olyat rendeltünk, ami bele való, beforrasztottam és úgy mentem vele el az újért. Hazafelé mindenbizonnyal a forrasztás feladta a harcot és elfolyt nagyjából az összes víz a vízpumpa felett nemsokkal elhelyezkedő fagydugón. Ezt akkor vettem észre, mikor félre álltam az autóval egy kis időre és nem állítottam le a motort, a mutató teljesen a legmagasabb ponton volt.

Leállítottam a motort és kb 5 perc múlva üzemi hőmérsékletet mutatott. Indításkor alig akart átfordulni a motor, meg beindulni, de nagynehezen sikerült. Hozzá kell tenni, az aksi nincs éppen top állapotban. Elindultam vele szép lassan, hogy ötödikben még épp csak ne szenvedjen a motor, de 3 km múlva a kuplung benyomásakor a motor a leállt és a hibalámpák kigyulladtak.

Mivel nem mertem leállni a kocsival nagyon, ezért felengedtem a kuplungot, amitől a guruló autó újra beindult és ment is tovább. Nagyjából etájt elkezdett valami zörgés érkezni a motorból, viszonylag vékony hangú. Először azt hittem, a kipufogóm, de nem vagyok benne biztos (ezt a hangot korábban is hallottam, mikor túl kevés a fordulat az adott sebességhez vagy mikor viszonylag hirtelen sokat esett a fordulat, pl mikor egy fokozatot kihagyok váltáskor), hogy tényleg az lenne.

Ekkor megálltam újra, mert nem mertem kockáztatni, vártam egy 5 percet. Itt már csak harmadik próbálkozásra indult be az autó, a hibalámpák (injektor jel) villogtak, mint a karácsonyfa, és azt hiszem, az olajnyomás lámpa is felvillant, de indításkor teljesen 90 fokon állt a mutató, fél percen keresztül. Majd újra felugrott maximum állásba.

Hazajöttem a maradék 3 km-en keresztül, égett szagot nem éreztem, csak gőz jött a fagydugó helyéről. Még egyszer megállt a motor útközben, kuplung benyomásakor.

Az autó egy Fiat Bravo 1.2 16v 2001-ből.

A kérdésem az lenne, hogy okoztam-e, okozhattam-e kárt a motorban? Állítólag nem hajlandóak menni, ha tényleg túlforrják magukat; szerencsére éjfél volt, csak 20 fok volt. Nyilván ez majd akkor derül ki, amikor összeraktuk a fagydugót és feltöltöttük vízzel.

#víz felforrt #hűtővíz felforrt #forr a hűtővíz #hűtővíz elfolyt
2018. aug. 4. 00:59
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
47%

szerintem semmi gaz nem lesz.

Nekem egyszer elfolyt az olaj es 1 liter volt benne, igy tettem meg kb 30km-t. Mikor hazaertem akkor neztem meg hogy minek vilagit az olajlampa.

2018. aug. 4. 02:51
 2/12 anonim ***** válasza:

" Nyilván ez majd akkor derül ki, amikor összeraktuk a fagydugót és feltöltöttük vízzel."

Meg is válaszoltad a kérdésed.

2018. aug. 4. 06:35
 3/12 anonim ***** válasza:

A megszorult motorban a dugattyúgyűrűk összekaristolták a hengerfalat, a tulhevülés miatt akár valamennyire ki is lágyulhattak a gyűrűk, a hengerfejtömítésnek valószínűleg annyi, a túlmelegedés miatt felhígult olaj miatt valszeg a csapágyak is kaptak...

Nagyon sanszos, hogy a motor kuka...

2018. aug. 4. 10:35
 4/12 anonim ***** válasza:
0%

Nagyon sanszos, hogy a motor kuka..."

Persze, látom nagy szakértő vagy.

2018. aug. 4. 11:23
 5/12 anonim ***** válasza:

K__vára nem érdekel mit látsz vakegér.

Egy hűtés nélkül terhelésen járt motor kuka. Ennyike.

Persze valaki majd "megjavítja", aztán jön a csodálkozás, hogy eszi az olajat, de eddig nem ette, eszi a hűtővizet, pedig eddig nem ette, sokkal gyengébb mint volt, stb.

2018. aug. 4. 12:18
 6/12 3 napos mákos lecsó ***** válasza:

Ja szerintem is kuka a motor. Hengerek, hajtókar, dugattyú, vízpumpa, szelepek, főtengely ott minden megdölött.

WELL DONE

2018. aug. 4. 14:47
 7/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, ha nem felejtem el, majd jelzek, mi történt vele. Talán jövő héten kiderül.
2018. aug. 4. 23:00
 8/12 A kérdező kommentje:
No, a dugót lökte ki magából, csak annyi történt. Tettem bele vizet meg bejártam az udvarra, nem hiszem, hogy bármi baja lett volna. Legalábbis nincs hiba, és nincs más hangja sem. Majd talán holnap lesz dugó és kedden ki tudom próbálni rendesen.
2018. aug. 5. 18:34
 9/12 anonim válasza:
.
2018. aug. 25. 23:28
 10/12 anonim ***** válasza:

Mizu az autóval?

Nálam a vízpumpa döglött meg, kb 4-5 km-t mehettem felforrt hűtővízzel..

2021. dec. 9. 20:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!