Pályán kamion mögé beállva veszélyes közlekedni?
Igazából úgy szoktam menni hogy kamion mögött.
Nincs légellenállás akkora.
"Egy autó hűtőrendszere akkor is elégséges, ha kettesben mész hegynek fel egy megrakott utánfutót húzva. Ha lenne röntgen kamera, kb. annyit látna, hogy a termosztát 1 mm-el jobban kinyit, ha beállsz a kamion mögé."
+ ott a hűtőventilátor is, ami ha bekapcsol, másodpercek alatt vissza tudja hűteni a vizet. Pl dugóban araszolva, közben álló helyzetben menetszél nélkül ketyegő motorok sem főnek meg, ha nincs műszaki hiba a hűtőrendszerben.
A 90-es tötymörgést én sem bírom idegekkel, tekintve hogy több száz km-es utakat teszek meg. Inkább megyek a saját tempómban és nem spórolok. Esetleg ha jön valami nagyobb furgon 120-130-as tempóval, amögé szoktam beállni adaptív tempomattal biztonságos távolságra.
"Nincs légellenállás akkora."
A legesleghülyébb ok, amit valaha hallottam.
Nem arról van szó, hogy felforr de jobban melegszik :)
Nekem öreg dízel mercim van, télen-nyáron, fagyban-kánikulában, városban-autópályán 88C a víz.
Ventillátor csak a hűtő mögött van amit a főtengely egyfolytában hajt!
Autópályán ha beállok egy kamion mögé akkor a hőmérséklet szépen felkúszik 92C-ra, pedig ott a venti ami "átszívja" a levegőt és a fordulatszám is nagyon alacsony 90km/h-nál... talán 2000-et ha pörög!
Szóval én ezért (sem) állok be kamion mögé de a legfőbb ok az, hogy ha a kamionos elbambul és nekicsattan valaminek akkor Te is nekicsattansz egy pár tonnával nehezebb kamionnak amiből aligha jössz ki győztesen :D
Alapból lassan megyek mert öreg a Mercedes, kímélni kell, max 110-el szoktam menni, de ha olyanom van, hogy ráérek és alig vannak pl. az M6-oson éjjel és tudok menni 90km/h-val akkor sem állok be egy kamion mögé, egy jó 100métert megtartok!
Amúgy sem fog az a 6 literes autópályás fogyasztás földhöz vágni, kamion mögött meg enne fél literrel kevesebbet... 200forintért nem fogom kockáztatni a testi épségemet meg az autómat sem :D
Tavaly csináltak egy tesztet. Hátul van a pótkocsin egy vas az ajtó alatt. Attól nem tudsz becsúszni. 40 pótkocsi fajtából 1 fogta meg a kocsit a többinél a bábú fejét bevágott.
Én nem mennék mögé be.
"Ventillátor csak a hűtő mögött van amit a főtengely egyfolytában hajt!"
A modern (értsd: 40 évnél fiatalabb) autókban elektromos a ventilátor, aminek a sebessége a hőmérséklettől függően változik. Tehát azokat nem fenyegeti ez a veszély.
Egyébként meg attól az 4 fok különbségtől az égvilágon semmi baja nem lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!