Mi a félautomata váltó?
A normálnál kuplung és váltok.
Az automata magától vált.
A szekvenciálisnál én váltok vagy le vagy fel, de nincs kuplung. (Legalábbis nekem, sofőrnek nem kell nyomkodnom.)
Mi a félautomata? Ugyan az minta a szekvenciális, csak én mondom meg, hogy hányas sebességben legyen?
A szekvenciálisnál meg csak egyeket lehet lépkedni fel vagy le?
Önmagában a félautomata kizárólag annyit jelent, hogy nem kell kuplungolnod. Tehát vicces, de mondjuk egy Trabant Hycomat is annak nevezhető ezek után, vagy egy 250-es Jawa is.
A gyakorlatban meg kissé pontatlanul, de azokat az automatákat szoktuk félautomatának hívni, aminél van lehetőség a kézi vezérlésre is, vagy az olyan szekvenciális váltókat, aminél nem kell kuplungolni, de automata mód nem áll rendelkezésre.
A szekvenciális váltó csak annyit jelent, hogy a H kulisszával ellentétben csak fel, vagy le tudsz váltogatni. Ettől azonban még lehet manuális a kuplung, lásd: motorkerékpár váltók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!