Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mi a félautomata váltó?

Mi a félautomata váltó?

Figyelt kérdés

A normálnál kuplung és váltok.

Az automata magától vált.

A szekvenciálisnál én váltok vagy le vagy fel, de nincs kuplung. (Legalábbis nekem, sofőrnek nem kell nyomkodnom.)

Mi a félautomata? Ugyan az minta a szekvenciális, csak én mondom meg, hogy hányas sebességben legyen?

A szekvenciálisnál meg csak egyeket lehet lépkedni fel vagy le?

2018. júl. 10. 23:51
 1/4 anonim ***** válasza:
36%
szekvenciális = félautomata
2018. júl. 11. 00:46
 3/4 anonim ***** válasza:
Félautomata lehet az is amikor kézzel kell váltani, de kuplung(pedál) nincs az autóban (pl. Fiat Citymatic) Egy fokkal feljebb vannak a robotizált kézi váltók, amik fő elemei megegyeznek a kézi váltós rendszerével de a kuplungolást és a váltást "robotok" végzik. (BMW SMG, Alfa Selespeed, stb)
2018. júl. 11. 07:30
 4/4 anonim ***** válasza:

Önmagában a félautomata kizárólag annyit jelent, hogy nem kell kuplungolnod. Tehát vicces, de mondjuk egy Trabant Hycomat is annak nevezhető ezek után, vagy egy 250-es Jawa is.

A gyakorlatban meg kissé pontatlanul, de azokat az automatákat szoktuk félautomatának hívni, aminél van lehetőség a kézi vezérlésre is, vagy az olyan szekvenciális váltókat, aminél nem kell kuplungolni, de automata mód nem áll rendelkezésre.

A szekvenciális váltó csak annyit jelent, hogy a H kulisszával ellentétben csak fel, vagy le tudsz váltogatni. Ettől azonban még lehet manuális a kuplung, lásd: motorkerékpár váltók.

2018. júl. 11. 10:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!