Miért nem megy a vezetés, mit csinálhatnék másképp?
Az van hogy most járok kb a 46. óránál és az 50 lesz a forgalmi vizsga, de kezdem elveszteni a reményt, hogy ebből lesz valaha jogsi. Még mindig figyelmetlen vagyok, van hogy nem veszek észre egy táblát de ezen nem tudom a gyakorlat mit javíthat. Úgy érzem a szerencsén múlik már csak hogy mikor vezetek jól (pl. lelép-e egy gyalogos vagy nem). Amikor meg úgy érzem, hogy jól ment, kevés figyelmetlenséggel, akkor az oktatóm ( legyen Tamás) azt mondja, hogy ez így vizsgán bukás lesz. Amúgy Tamással nincs nagy bajom, se nem kedves se nem rosszindulatú, de már egyre türelmetlenebb ami nehezíti a megértést. Plusz mindig mondja, hogy ez így nem lesz elég vizsgára ami csak az önbizalmam veszi el. Már kedvem sincs órára menni. Még gondom van az Y fordulással és a parkolásokkal mert nem rég kezdtük el, és ő elfelejti ezt, és már követeli rajtam hogy jó legyen. Tudom a parkolásokat valóban be lehetne még gyakorolni de Tamásnak inkább a figyelmetlenségemmel van baja. Nem tudom mit tehetnék, min változtathatnék. Mindenki azt mondja hogy a gyakorlat majd segít... De így is extra 20 órát vettem, azt gondolva hogy így talán menni fog, de még így se. Nagyon bánt hogy mennyi energiát teszek bele, és nem megy. Már semmi se lelkesít, csak az hogy legyek már túl ezen, jöjjön már a vizsga és bukjak meg. Valószínűleg úgy is megbukok, de azután nem tudom mit csináljak, mivel nem hiszem hogy van értelme több órát venni. Valami jótanács?
19/L
Ha van lehetőséged egyedül vezetni egy kocsit elhagyatott helyen, akkor azzal próbálkozz. Én elsőre átmentem mindenhol, de egyszerűen úgy éreztem megőrülök a sok infótól és történéstől körülöttem amikor az oktató kocsiban ültem. Viszont amint meglett utána a kocsim(talán 2 hét se volt) Imádtam az egészet. Nem bezárva éreztem magam hanem szabadon, mintha kinyíltam volna. Ha ezt áttudod vinni a vizsgára és nem kell az oktatóknak a pénz, átmész.
A ruhának pedig olyan kényelmes hétköznapi ruha, ami talán picit elegánsabb.
Mondjuk sok esetben engem is tud zavarni az oktatóm.
És pont azzal kavar be, hogy elkezd kérdezgetni, hogy milyen kanyar jön, mi jön itt mi lesz ott. Én meg nem tudok egyszerre a vezetési szituációra figyelni és arra, hogy szóban ki is fejtsem, hogy mi a farkat fogok csinálni. Nekem is a halálom mikor sürget, hogy "menjünk már, induljunk". Vagy éppen szépen elkezdenék kényelmesen fékezni, erre beletapos nekem, mert "Nem látod a gyalogost?" Holott láttam, azért kezdtem volna fékezni. Egyszerűen más ritmusban gondolkozom, mint az oktató.
Vagy mikor helyettem lép a fékre és közben berúgja a kuplungot attól nagyon megzavarodom. Magától a helyzettől, hogy lépnék a kuplungra és hirtelen nem érzem, nem találom a lábammal.
Ráadásul ugye vizsgára másképp kell készülni, mint a valós vezetés. Ez a direkt nézz két látványosan, meg miért nem néztél be jobbra. Holott láttam messziről, hogy jobbról sehol senki, persze azért csak nézzek be. Vagy indexelgessek mindenhol ami egyrészt jogos, meg kell szokni. De egy tök üres parkolóban ahol se előttem, se mögöttem, se sehol senki ott valahogy reflexből kihagyom.
Amúgy az nyugtat meg engem, hogy utána az emberek 90%-a nem tartja be a szabályokat, nem azt mondom hogy őrülten kell menni, de nem is azt fogja nézni senki, hogy 31-el mész 30 helyett, meg most épp jobban levágtad a kanyart mint kellene. Vagy parkolások, megfordulások sokaknak még évek múlva is gondot jelent, pedig naponta csinálják.
Én azt várom, meglegyen a vizsgám és legyen saját autóm. Azzal szabadon mehetek amerre akarok, próbálgathatom, ha kell pihenek, ha kell többet megyek. Nem pénzre és időre megy mint egy vezetés alkalom.
Hát figyelj.
A lényeg, hogy ha megbuknál se add fel. Nekem is a 3. vizsgám sikerült, annak ellenére, hogy nekem "kivételesen jó érzékem van a vezetéshez" (ezt természetesen nem én találtam ki, mások mondták :D) Az első két vizsgámon annyira izgultam, hogy remegett a lábam a pedálokon, alig tudtam váltani. Meg is húztak mindkétszer :D Végül a harmadik alkalomra nyugodtan mentem, minden mindegy alapon és majdnem hibátlan lett a vizsgám. :)
Amiket leírtál, szinte mind igaz volt rám is. Mi a parkolást a 32 óránál kezdtük el gyakorolni, a 40 órán volt az első vizsgám. Előtte pár nappal egy rokonommal kimentem egy éjszaka egy nagyáruház parkolójába és ő tanított meg igazából parkolni. Ezt ajánlom neked is, visztek néhány nagyobb bőröndöt/táskát/bármit, pont elég, hogy megtanuld felmérni a távolságokat és kisujjból menjen. A figyelmetlenség szintén nálam is probléma volt az elején és nagyon kellett koncentrálnom, hogy összehangoljam az agyam-kezem-szemem-lábam négyszöget :D
Előttem többen leírták, hogy az órákon nem tudsz elég rutint szerezni, a lényeg, hogy átmenj a vizsgán. Utána kérj meg valaki, akinek jogsija van, hogy az első pár alkalommal üljön be melléd felügyelni és segíteni. Ha már úgy ítélik meg, hogy minden megy, vezess sokat egyedül. Akkor már rá leszel kényszerítve arra, hogy figyelj a gyalogosokra és a táblákra. :) Ha sokat vezetsz egyedül kellő rutinod lesz és nem lesz fárasztó a vezetés, mivel nem kell olyan szinten koncentrálnod, mint amikor még csak tanulsz.
Sok sikert, kitartást, ne add fel! :)
19/L (2éves jogsival,ami történetesen pont ma lett két éves :D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!