Hogy lehet egy körből megoldani egy autó megvásárlását? (Részletek lenn)
Utazom vidékre egy magánszemélyhez, hogy megnézzek egy eladó kocsit. Ha szeretném megvenni, akkor hogy tudom megoldani azt, hogy ne kelljen még egyszer leutaznom?
Elsősorban a kötelező biztosítás, eredetiségvizsgálat és okmányirodai teendőkre gondolok. Ezek hogy következnek sorban az autóvásárlásnál?
Ha még aznap megkötöm online a kötelezőt, elvisszük vhova a közelben a kocsit eredetiségvizsgára, az okmányirodai dolog akkor is csak másnapra marad. Addig a tulaj nem tudja nekem odaadni a kocsit?
Az eladóra csak addig van szükség, amíg aláírja az adásvételi szerződést.
Megnézed az autót, ha tetszik megveszed. Kifizeted, megírjátok az adásvételi szerződést. Megkéred, hogy a számítógépén hadd köss kötelező biztosítást, de szerintem akár telefonon is meg lehet oldani. Érdemes netrisk.hu vagy hasonló alkusz oldalon kötni, mert össze tudod hasonlítani az árakat.
Innentől mehetsz az autóval.
Kérsz időpontot eredetiségvizsgálatra, megcsináltatod, majd az igazolással, KGFB visszaigazolással, forgalmival együtt mehetsz az okmányirodába átíratni. Erre van 15 napod, és bárhol megcsináltathatod az országban.
Szerintem ha valaki ezzel a foglalós dumával akarna vásárolni, soha egy épeszű eladótól nem tudna elhozni autót. Úgy hogy ez a része felejtős.
Amit a #11 írt, az teljesen jó, csak egy ponton van gáz, ha az eredetvizsgálatnál v.mi nem frankó. Na onnan -utólag- visszacsinálni, az már kicsit komplikált.
KGFB-t meg lehet kötni előre és "feltételesen", az autó adatai kellenek hozzá (minden szám ami a forgalmiban van) de nem kell, hogy a Te neveden legyen az autó.
Én felhívtam a biztosítót pár nappal a vétel előtt (előtte az eladó elküldte emailben a forgalmit fényképét), hogy meg akarom venni ezt az autót, és kötöttem a vétel napjától egy biztosítást (telefonon), amit X napod van kifizetni, tehát akkor még nem kell, és vissza lehet mondani, ha valamiért mégsem jön össze az üzlet.
A vételt meg úgy csináltuk, hogy az eladó megcsinálta az eredetiség vizsgát, és foglalt időpontot az okmányirodába. Nekem annyiból volt más, hogy ismertem előtte az autót is meg az eladót is, nem az ismeretlenbe ugrottam, de egy fél délelőtt alatt lement az egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!