Mikor kell az autóban hűtővizet bemeretni illetve lecserélni?
El kellene már felejteni a hűtővizet, nyáron sem érdemes még ioncserélt vízzel sem pótolni a hűtőfolyadékot.
Sokan nem tudják, de a fagyálló folyadék több funkciós, nem csak a fagyástól óvja a rendszert, de korrózió gátló, kenés biztosító adalékokat is tartalmaz, és ami igazán meglepő, hogy a forráspontja is lényegesen magasabb, mint a vízé, keverési aránytól függően akár 120 Celsius fok fölötti érték is lehet, tehát a felforrástól is védi a rendszert.
A 90-95 fokos üzemi hőmérséklet nagyon közel van a víz 100 fokos forráspontjához, a fagyálló ezt az értéket is feltolja 120 fok körülire, üzembiztosabb vele a motor, minden tekintetben: nem fagy el, nem vízkövesedik, nem forr fel a folyadék, és keni a mozgó alkatrészeket (vízpumpa)
X évenként le kellene cserélni az egészet, mivel a fagyállókba azért raknak rozsdagátló adalékokat, mert erősen korrodáló hatása van a fagyállónak önmagában.
Vagyis aki nem cseréli le, számolhat, hogy elsőként kirohadnak a fagydugói, aztán eltömődik a hűtő, és kilukad az is.
Fagyállóként funkcionál sokáig, csak nagyon rohaszt.
Haver autószerelőhöz vittem motorolajat, szűrőt, pollenszűrőt, stb. és egy kanna hűtőfolyadékot is.
Esetemben nem foglalkozik azzal, hogy jobban jön ki anyagilag, ha mindent ő ad.
És nem cserélte ki a 14 éves levest. Minek? Azt nem kell soha cserélni. - a gépkönyv szerint igen.
Úgy adódott, hogy a következő olajcserénél márkaszervizbe vittem a kocsit, s mindent ők adtak. Kértem a hűtőfolyadék cseréjét is, de ők sem akarták lecserélni.
Vannak érzékenyebb autók ahol 2-3 évente kell, ezeknek a szervizkönyve írja is. Amiknél nincs meghatározva ott 5 évente azért érdemes. Nem egy nagy összeg.
Fagyálló tartalma az megmarad a végtelenségig hacsak nem vízzel van nyaranta hígítva, a korróziógátló anyagai bomlanak le ami viszont fontos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!