Lassításnál nem baj ha egyesével váltogatok vissza?
Sokkal jobban kopik a kuplung, váltó?
Sokakat látok hogy kiveszik üresbe és úgy gurulnak mondjuk a körforgalomig és akkor rakják be kettesbe. Rosszabb mikor berakja előre kettesbe és a kuplungot nyomva tartja amíg be nem ér a körforgalomba.
Jól csinálom? Vagy hogy kéne?
mindíg a sebeségnek és a forgalomnak megfelelő sebeség fokozatba kell kapcsolni, üresben gurulni, vagy kinyomott kuplungal közlekedni nem szabad és értelme sincs.
A példád esetén....
Körforgalom felé tartasz mész 60 al 5 ösben, mikor a odaérsza körforgalomhoz és lassítasz akkor fékezel, kuplung és berakod a sebességnek megfelelő fokozatba és ugy mész tovább(pl:ha nem kell megállnod, lefékezel 20-30 ra és 2 esbe beteszed és ugy mész be a körforgalomba)ha meg kell állni akkor kinyomod a kuplungot és egyesbe tolod a váltót és várod hogy be tudj sorolni.
Hát szerintem ezek közül egyik se jó módszer:
1) Egyesével visszaváltogatni nem érdemes, mert feleslegesen koptatod a kuplungot és a váltót.
2) "Sokakat látok hogy kiveszik üresbe és úgy gurulnak mondjuk a körforgalomig és akkor rakják be kettesbe."
Ez azért nem jó, mert így nincs motorfék. Gyorsabban kopik a fék és több üzemanyagot fogyaszt.
3) "Rosszabb mikor berakja előre kettesbe és a kuplungot nyomva tartja"
Ez ugyanaz, mint a kettes, csak még rosszabb, mert a kinyomócsapágyat és a kettes fokozat szinkrongyűrűjét is kínozza.
Én úgy szoktam, hogy abban a fokozatban hagyom amiben voltam, fékezek és amikor a fordulatszám ~1300 alá csökken, akkor nyomom ki a kuplungot, és váltok más fokozatba, ha szükséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!