Nagyobb felnivel miért gyorsul kevésbé egy autó, ha viszont a kerék átmérő ugyan akkora?
Nagyon egyszerű: nehezebb lesz a kerék, ez okozza mindkét jelenséget. A nagyobb átmérőjű felni mindig nehezebb, azt pedig meg kell forgatni. Ha belegondolsz, a nehezebb (egészen pontosan: nagyobb tehetetlenségi nyomatékkal bíró) felnit nehezebb megpörgetni, több energia kell hozzá, ezért válik lomhábbá az autó. El fogja érni ugyanazt a fordulatszámot a kerék, csak a felgyorsítás és lelassítás nehézkesebb.
A futómű kopogását is a nehéz kerék okozza. A szilentek, gömbfejek úgy vannak méretezve, hogy a gyári keréktől érkező erőket kibírják. Ha a kátyúk, bordák nehezebb kereket rángatnak, az nagyobb ütéseket ad át a bekötésnek, hamarabb kinyír mindent.
AZ lehet hogy nehezebb lesz a kerék pár kilóval , de azt nem veszi észre egy autó, főleg nem a vezetője.
Kopogni meg azért kopog, mert kicsi az oldal fala a guminak.
Minél nagyobb a " per ", annál lágyabb, puhább a rugózása az autónak.
ha a kerék külső átmérője azonos az eredeti gyári átmérővel, akkor az autó gyorsulása nem változik, bármilyen anyagú is a felni..
a kopogás a gömbcsuklótól eredhet, vagy valamelyik szilent elfáradt, esetleg a lengéscsillapító is neheztel.
Ezeken a "jó" utakon minden autó eleje kopog. De egy alacsony gumi kevésbé képes elnyelni az egyenetlenségeket.
Én is most váltottam méretet, és annak ellenére, hogy csak kicsivel tér el a gyáritól, és tavaly nyáron cseréltettem az összes szilentet, mégis nagyon kopog bizonyos szakaszokon.
A felnim +1 col, a gumim 2 cm-el szélesebb, és 14mm-rel nagyobb a kerülete. Én is úgy érzem, hogy lomhább, de lehet, hogy csak érzéki csalódás.
Nehezebb a kerék azért.
Egyébként nem nagyon fogod észrevenni ezt a kölönbséget.
Nekem volt 195/65R15 és 225/45R17 szettem ugyanazon a kocsin, nem volt különbség, ahogy most se érezni különbséget a 235/45R17 és a 235/35R19 között
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!