Rutin vizsgazok segitenetek?
Kedden lesz a rutin vizsgam nagyon izgulok......
Segitenetek egy kicsit,a müszaki reszenel csak az alap
dolgokat kell elmondani a kerekek,kormany,vilagito berendezesek,fekek?
Na miutan elmondtam a kerekek milyenek utana megnezem
a kormany holtjatekat de a kocsi meg all tehat ahhoz nem kell beinditanom ugye?
Azutan jönnek a vilagito berendezesek ahhoz mar gyujtasba allitom az autot ha jol tudom.
Ha valaki reszletesen leirna nekem nagyon megköszönnem.
Valahogy nem vagyok biztos magamban.
nem mutatták meg neked a követelményt?
a következőket mind tudni kellett nekem:
1/ gumi
körbemész, megnézed, azt mondod, rendben, ha:
-nem lapos
-nem sérült ("púpos")
-bordamélység 1,6mm-nél nagyobb. a bordázaton keresztbe vannak ilyen.
ennek mind rendben kell lennie, nem kell sokat filózni, mivel a kocsival el se indulhatsz, ha nincs a kerék rendben.
jah meg azt tudjad, h kocsiknál ált követelmény, hogy az egyes futóműveken azonos kerekek legyenek
2/ világítás, fények ellenőrzése
a/ világítás
-helyzetjelző lámpák (ebből van elöl 2 fehér, hátul 2 piros, illetve még kettő a rendszámtáblánál!!!)
-tompított fényszóró (ezt gyújtáshelyzetben lehet csak bekapcsolni!!!) műszerfalon zöld a jelzéssel is megjelenik
-távolsági (indexet előre tolva), műszerfalon kék jelzőfénnyel világít
b/ fények
-irányjelzők (balra és jobbra is ellenőrzöd elöl-hátul)
amúgy illik tudni, hogy a normális villogási sebesség 90 +/-30, ha ennél gyorsabb, kiégett valamelyik biztosíték
-tolatólámpa (gyújtáshelyzetben tolatásba állítod, kimászol, ellenőrzöd)
-féklámpa(esetleg oktatód kérdd meg, h nyomja le, te kimászol ellenőrizni)
hallottam már, h kivágtak vkit azért, metr nem tudta, milyen fizikai jelenséget használsz ki, amikor éjszaka odatolatsz egy házfalhoz/világos felülethez >>> hát a fényvisszaverődés
3/fékberendezés
-láb- vagy üzemi fék
kuplung és fék be, és rendben van, mert a felső harmadig tudtad csak benyomni a féket a kuplungpedálhoz képest.
- kézi- vagy rögzítőfék
nekem azt tanították, h annyira húzd be, amennyire tudod és max 8 kattanás hangozhat csak el, mert akor a fogaskerekek még nem koptak el...
tudd a 3 jellemző fékhibát!
-ha padlóig benyomható: elfolyt a fékolaj
-rugalmas: levegő került bele
-jól benyomható kb. feléig a kuplungpedálhoz képest: a fékbetétet cserélni kell!
4/kormányberendezés
-elfordítjuk jobbra-balra kb negyed fordlattal, és rendben van, mert nem recseg-ropog stb., nincs rendellenesség
-holtjáték (tudd a definíciót!)
rángatod a kormányt csökkenő kitéréssel és amikor már nem mozdula kerék, az a holtjáték ez max 3 lehet szgk-nál, nekem így mondták, kresz könyv szerint picit több
(folytatás)
5/ háromszög
-tudd a felállítását és mire használják (baleseti helyszín biztosítása, ill. elromlott jármű esetén lakott területen kívűl a láthatóság miatt)
ált 150 m-re helyezd el autópályán, 100m-re autóútnál, 70m-re egyébnél
6/ gumicsere (elméletben)
-mit jelent a tubeless? defektkor nem ereszt le teljesen
menete:
1/ defekt észlelése
2/félreállok
3/motor leállítása
4/rögzítés: egyrészt rögzítőfékkel, ill. váltót egyes vagy hátrameneti fokozatbe helyezésével, (ekkor a legnagyobb a motorfék hatása)
5/kiszállás, lakott területen kívül mellény és háromszög használata kötelező
6/pótkerék, kerékkulcs elővétele
7/csavarokat meglazítjuk
8/emelési pontoknál megemelni (ez a váz alul speckó erre a célra kiképzett része, autó szervizkönyvében benne van, hol)
9/kerékcsere a csavarokat kézzel, majd mindig úgy haladva erősítjük meg, hogy egymással ellentéteseket csavarozok be...
10/lerakjuk a járművet
11/megerősítés
12/elpakolás stb
13/ 10-15 km megtétele után ismételni kell a rögzítést (hátha meglazult) !!!
plusz nekem még tudni kellett megmutogatni a műszerfalon, h mi jelzi az olajhiányt, a tompított/távolsági fényszórót
de ezek részletesen megvannak itt:
javaslom, otthon valamelyik kocsin menj végig velük, tudd, milyen jelzés hogy néz ki a műszerfalon stb.
sok sikert!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!