Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogyan tudom megbecsülni hogy...

Hogyan tudom megbecsülni hogy meddig hasznalhato az akkumulator az autoban ha nincs rajta semmilyen gyartasi szam vagy ev?

Figyelt kérdés

16 eves volt az auto amikor megvettem, az akkumlatort lemeregettek a szemem elött es a meresek azt mutattak minden okay. Azota eltelt 2 ev, de semmi gyartasi szam vagy ev nem olvashato le az akku oldalan (talan lekopott vagy nem tudom).

Meg tudom becsülni valahogy meddig jo az akku anelkül hogy fizetnek egy szerelönek hogy lemeregesse?

2018. márc. 26. 09:57
1 2
 1/13 Bubuka508 ***** válasza:
Megbecsülni gyakorlatilag nem lehet, de a jelenlegi állapotáról egyszerűen meggyőződhetsz. Ha nem gondozásmentes, akkor savsűrűséget mérsz benne előbb simán, majd feltöltött állapotban. A sűrűségmérő skáláján látszik az eredmény. Ha gondozásmentes és nem férni hozzá az elektrolithoz, akkor előbb feltöltöd, utána rákötsz valamilyen ismert terhelést (pl. egy-két fényszóróizzót). A rajtuk áthaladó áramot megmérve adódik, hogy mennyi ideig kell leadnia az adott áramot (pl. 55 Ah-s kifogástalan akku esetén 5,5 A-t 10 óráig). A kapott eredmény tájékoztat az akku állapotáról. De a várható élettartamot így sem lehet megbecsülni előre, mert keletkezhet benne pl. egy zárlat, vagy kihull a lemezekből a massza, akkor máris vége van.
2018. márc. 26. 10:13
 2/13 Bubuka508 ***** válasza:
De egyébként egy autóaksi átlagos élettartama 3-4 év, ha idősebb, már bármikor bemondhatja az unalmast. De láttam már olyan akkut is, ami eddig sem tartott.
2018. márc. 26. 10:14
 3/13 anonim ***** válasza:

Ha van külső töltőd, ami automatikusan állítja a feszt, és kijelzi a töltöttségi fokot, az könnyen megmondja.

Minél elhasználtabb egy akku, annál kevésbé tölthető fel teljesen.

De ha még nyáron rámérsz multiméterrel, és 12 volt alatt mutat már, 10-11 voltot, jó eséllyel az első hidegnél már csak nyöszörögni fog az önindító.

2018. márc. 26. 10:17
 4/13 Bubuka508 ***** válasza:
A töltő elektronikája csak új akkunál mutatja megbízhatóan a töltöttségi fokot, ha már öregecske az akku, akkor a műszer félrevisz. Multiméteres mérés sem sokat mond. De az igaz, hogy ha már úgy is csak 10-11 voltot mutat, akkor jövő télen már valószínűleg meg sem forgatja majd a motort.
2018. márc. 26. 10:23
 5/13 anonim ***** válasza:
Évszámról egyébként sem lehet megbecsülni. Van amelyiket 1 év után cserélni kell, van amelyik 10 évet kibír. Lényeg hogy mindig legyen feltöltve. Ha lemerült akkor ne álljon úgy napokat. Akkor is lehet hogy nem megfelelő a töltöttség, ha egyébként indítja az autót. Villamosságisok megmérik terhelés alatt, de az is csak a pillanatnyi állapotot mutatja meg, azt nem hogy meddig fog még elmenni.
2018. márc. 26. 10:28
 6/13 dirtboy ***** válasza:
100%

/De az igaz, hogy ha már úgy is csak 10-11 voltot mutat, akkor jövő télen már valószínűleg meg sem forgatja majd a motort./

ilyen sületlenséget ne írjunk már.

12,2 Volton már 50%os az aksi,

11,7 Volttól pedig már lemerültnek számít.

ha 11 Voltot mutat a multiméter örüljünk ha sikerül egyszer beindítani vele és irány másik aksit venni,nem hogy még következő télre gondolni.

2018. márc. 26. 10:53
 7/13 Beviz Elek ***** válasza:
100%
Észreveszed ha már rossz, ne stresszeld túl
2018. márc. 26. 10:54
 8/13 Bubuka508 ***** válasza:
Dirtboy! Más az elmélet és más a gyakorlat, nyáron még esetleg elmegy az akkumulátor ilyen állapotban, szélsőséges kényszerhelyzetben. De a lényeg ugyanaz, azt nem cáfoltam meg, így is, úgy is ki kell cserélni, ha ilyen. Tehát nem kell túlragozni. Persze ilyenkor már jobb elkerülni, hogy esetleg tologatni kelljen, mert az sem a katalizátornak, sem a sérvünknek nem használ.
2018. márc. 26. 11:37
 9/13 anonim ***** válasza:
A kedves előttem szólók csűrhetik-csavarhatják, dobálózhatnak a számokkal, de megbecsülni még csak nagyjából sem lehet, hogy meddig LESZ használható egy akku. :-)
2018. márc. 26. 13:07
 10/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a sok epitö jellegü valaszt. A kerdest modositanam kicsit:

Ahoyg mar irtam fogalmam nincs, hogy meddig jo az akku, es fogalmam nincs hogy mikor gyartottak. Meg nem merettem le rajta most a napokban semmit, semmilyen feszültseg. A problema:

A következö par hetben meg kell tennem az autoval egy 2 ezer kilometeres utat. Hogyan tudom megtitelni, hogy vallalhato-e az akkumulator egy iylen utra, ha fogalamam nincs rola mikor gyartottak es meddig jo? Mit meressek le rajta mit csinaljak vele?

Semmiylen töltöm, szerszamom, merömüszerem nincs hozza, berhazban lakom, mindent csak szerelövel tudok csinaltatni.

2018. márc. 27. 11:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!