Miben számít a nyomaték?
itt lehet hogy talalsz valaszt, ami hasznos a nyomatekkal kapcsolatban:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__autok-motorok__90..
Inkább talán az a helyes megfogalmazás, hogy jobban bírja a nagyobb súlyt, pl. megrakott utánfutó vagy vontatás vagy 5 személy + 6 zsák cement a csomagtartóban.
Míg a benzines autót totál visszafogja addig a dízelt sokkal kevésbé...
Ahol én lakok ott jó kis emelkedő visz fel a településre.
Amikor építkeztem az öreg mercivel hordtam fel a homokot a dunáról (vettem nem loptam) és azt hittem majd jajj alig fog felmenni az emelkedőn, erre olyan szépen ment fel mint kés a vajon...
Ha nagyobb a nyomaték, akkor nagyobb a teljesítmény is, ha azonos fordulaton nézünk két motort. A teljesítmény a forgatónyomaték és a fordulatszám szorzata.
A dízel azért bír vontatni, mert alacsony fordulaton adja le az erejét. Egy azonos teljesítményű benzines ugyanolyan erővel tud vontatni, csak 1-2 fokozattal alacsonyabb sebességben, mert ott lesz azonos a keréken mért forgatónyomaték (és így teljesítmény). Persze ilyet senki nem szokott, mert sokat zabál és zajos lesz az autó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!