Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hozzáértés nélkül lehet...

Hozzáértés nélkül lehet valakinek autója?

Figyelt kérdés
Gondolkozom hogy lerakjam a jogsit, de nem vagyok műszaki beállítottságú, nagyon nem. 27 éves vagyok, férfi, eddig nem nagyon érdekelt, csak mostanában kezdett. Nem vagyok síkhülye szóval képes vagyok tanulni dolgokat de olyan rengeteg mindenből áll ez az autó téma. Például ha kocsim lenne kb fogalmam nincs róla mit kell vele csinálni karbantartás címen, mi az amit naponta, esetleg hetente havonta stb. el kell rajta végezni. Vagy ha netán meghibásodik, lehet fel sem tűnik addig amíg el nem füstöl vagy nem indul el. El sem tudom képzelni akik annyira értenek hozzá, hogyan vágják kenik ezt. Reménytelen lennék?

2017. nov. 17. 20:38
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Karbantartani, neked? Na ne viccelj. Elég ha a szervizkönyvben leírtakat betartod, tehát adott km után beviszed szervizbe, ott elvégzik a karbantartási munkálatokat és ennyi. Ha másként viselkedik az autó alattad, rángat, szokatlan hangot hallasz, akkor szintén beviszed a szervizbe.
2017. nov. 17. 20:52
 2/13 Alain Delon ***** válasza:
Nekem nincs, de ahogy látom, nem könnyű dolog, mert ha csak régebbi, használtra van pénzed, azon folyamatosan fognak hibák kijönni. Ha viszont valami új, hiperszuper járgányt veszel, abban meg az elektronika tud megtréfálni: valami kis apró hiba miatt letilt, és nem megy a gép sehova.
2017. nov. 17. 20:55
 3/13 anonim ***** válasza:
71%

lehet, sokaknak van, és nem értenek hozzá, de terjesztik a hülyeséget. na ilyen ne akarj lenni.

igazából nem bonyolult, ha rendelleneset tapasztalsz célszerű a lehető leghamarabb szerelőhöz fordulni, akkor a legolcsóbb (!!) és a legbiztonságosabb.

egyébként ha nagyon nem értesz hozzá és nem is akarsz, a karbantartást is rábízhatod szervízre. de nem túl bonyolult dolgokról beszélünk:

gumik ellenőrzése: nem repedt, szakadt, púpos, profilmélységet könnyű ellenőrizni (1,6 mm felett kell legyen) és értelemszerűen évszaknak megfelelőket kell használni. még a guminyomás beállítása is egyszerű, ha nincs kompresszorod akkor is, bármelyik benzinkúton ingyen beállíthatod a nyomást.

folyadékokat kell még ellenőrizni (a szintet), ilyen a motorolaj, hűtőfolyadék, fékfolyadék, ablakmosó, szervó, ha van, esetleg automata váltó olaja. a szervízkönyvben megtalálod, hogy ezeket a folyadékokat milyen időközönként kell cserélni, javasolt ezek ELŐTT elvinni és megcsináltatni, megcsinálni.

fényforrásokat tudod még otthon ellenőrizni, ehhez semmi ész nem kell, felkapcsolod és megnézed működik-e. cseréjük legtöbbször nem bonyolult. (vonatkoztassunk el az új autók mátrix, lézer stb fényforrásaitól)

ha már haladó vagy esetleg fékek állapotát is meg tudod nézni, de ha úgyis viszed valamiért javítani, megkéred nézzék meg.

nagyon nagy vonalakban ennyi.

2017. nov. 17. 20:59
 4/13 anonim ***** válasza:

Lehet, de nem érdemes.

Én értek hozzá, úgyhogy nem voltm még igazán tanácstalan.

Ha nem értesz hozzá, akkor inkább szervizben nézesd meg, kivéve a kisebb dolgokat pl. gyertya csere.

2017. nov. 17. 21:00
 5/13 anonim ***** válasza:
71%

Jo ha van egy haver/szulo, aki a vasarlasban segit, vagy nehanyevente beul melled ha vmi fura.

Egyebkent ha baja van ugyis szerviz, legyen ra penzed de ennyi. Amit neked kell csinalni az le van irva.

2017. nov. 17. 21:03
 6/13 anonim ***** válasza:
79%
Nincs műszaki hozzáértéshez kötve. Szerinted rajtad kívül minden autó-tulaj meg is tudná generálozni a verdáját?
2017. nov. 17. 21:03
 7/13 A jó édes ***** válasza:
71%
A KRESZ-ben kötelezően előírt ellenőrzéseket tudd elvégezni és az sem árt, ha a kezelési útmutatót áttanulmányozod, de azon felül semmilyen műszaki hozzáértés nem szükséges. Sőt, megkockáztatom, hogy a mai autóknál még kifejezetten káros is lehet, ha egy átlagpolgár önjelölt járműgépészt játszik és mindenféle teóriákat állít fel magának, hogy éppen miért rossz az autója ("hádde olvastam a zinterneten, hogy ez biztos az EGR-szelep, ez biztos!") és hibásan diagnosztizált problémákat kezd el saját maga (vagy szerencsétlenül járt barát, családtagok, autószerelő ismerős) bevonásával kezelni. Azért van a szakszervíz/márkaszervíz, hogy ők törődjenek vele - akik ott vannak egész nap 8+ órában ezt csinálják, nem kell náluk jobban tudnod. A mai technológiai színvonal mellett meg talán lehetetlen is ez az elvárás.
2017. nov. 17. 21:27
 8/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek, mentek a zöldek!

Így már nem tűnik annyira bonyolultnak :)

2017. nov. 17. 22:04
 9/13 anonim ***** válasza:
3mas hellyel közzel leírta. Az alap dolgokat, ablakmosó betöltés, stb, azt az oktató elmagyarázza amikor vezetni tanulsz. Ha új autó, akkor a márkaszervíz úgyis tudja, ha használt, akkor jó ha van egy jó szerelő ismerősöd már csak a vásárláshoz is. Aztán meg ahogy telnek a napok hónapok évek, a saját autódat egy idő után már úgyis megismered
2017. nov. 17. 22:10
 10/13 anonim ***** válasza:

Nagyon sokan nem értenek az autóhoz, mégis használják. Nálad már alapból hatalmas piros pont, hogy egyáltalán felmerül benned ez a kérdés.

Amúgy nyugodtan csináld meg a jogsit, és vegyél valami nem túl igényes autót. Aztán nem kell szégyellősnek lenni, lehet kérdezni az ismerősöktől, vagy bármilyen viccesnek tűnik, de a gyakorikérdéseken is találsz hasznos infókat :D

2017. nov. 17. 22:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!