Egy kamion motorja miért csak 2500-ig pörög kb? Addig éri meg huzatni a nyomaték miatt vagy nem értem. És miért van akkora hangjuk, mint egy sima motornak mondjuk 6000-ren?
"Az egyébként igaz, hogy a tehetetlenségi nyomatékból olyan erők lennének ami szét vetné a motort"
A tehetetlenségi nyomaték a forgó mozgásnál annak felel meg ami a tömeg egyenes vonalú mozgásnál, a tehetetlenség mértéke.
Tömegerőkre gondoltál inkább.
A lőerő képlete: nyomaték×fordulqt=teljesitmény(kw ban)
Ezek a motorok az alacsony tartományra vannak optimalizálva. A dízel alacsony tartományban a leggazdaságosabb, ahol a legnagyobb a nyomatéka.
Az alacsony fordulat eredmenyzei hogy 1 millió km után is megy. Gondolj bele egy 15 éves kamion kb megy napi 600 kmt kb. 15x365+600= az úgy kb 3.3 millió km.
Na jó többet mennek mint 600 de a szabadsag, szünet miatt írtam kevesebbet.
Basszus tenyleg alapjaratot irtam. Nem azt akartam. Es de, tehetetlensegi nyomatekot akartam, amibol persze egy redukalt mennyiseget szoktak megadni es hasznalunk. De ha nem azzal szamolunk akkor ennek a nyomateknak a forgastengelye nem egyezik a forgo test forgastengelyevel. Ugye ebbol lesz a himbalozas. Igen, tomegero a lenyeg ha az a problema h pl a dugo kiverte a hengerfejet. :D.
John most lehet jobban teszem ha felevenitem tanulmanyaimat a tehergepekrol. Ranezek erre es arra :D
Összességében ezek igy jók. A lóerő, nyomaték, fogyasztás pont el van találva.
Jobb lenne ha a személy kocsi motorok is ezután mennének. Páldául: 40 tonnát el visz 30 literes
fogyasztással.
Na akkor 1 tonna kb 0.75 liter.
Lehet számolni, akkor egy személykocsinak ha 2 tonna össz súly, kb 1.5 l lenne a fogyasztása !!!
Tehát nagyon jól ki van találva.
Persze ha forditva számolnánk, 1 személykocsi 1 tonnát ha 3 literrel visz el, akkor a kamion pörgős motorral, 120 l lenne a fogyasztás.
14-es jól írja...
simán meglehetne oldani autóknál is a pár literes fogyasztást nagyobb motorral...
csak ugye ez a gyorsulás rovására menne, na meg nem kedvezne az autógyártóknak, hogy több százezer km után sem megy tönkre a motor :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!