Télen tudok motorral közlekedni rövid távra? (5-10 km) vagy nagyon veszélyes?
Vidéken lakom külterületen, ezért vagy így, vagy gyalog, vagy biciklivel tudok közlekedni.
Részben murvázott földút van, részben betonút. Jeges úton gondolom nem tudok menni de a havas út még rendben lehet?
Télen sincs állandóan zimankó, de csak ismételni tudom, amit az első írt: száraz úton, száraz időben.
Ebben az a kellemetlen, hogy nem csak az elinduláskori időt kell figyelembe venni, hanem azt is, amilyenné válhat néhány óra múlva.
Télen a víz minden formája veszélyes, köd, víz, jég, hó.
Számíts arra is, hogy ezek foltokban is előfordulhatnak.
A hidegben motorozás akkor sem kellemes, amikor átéled, de jó, ha tudod, hosszú távon is megérezheted a hatását, ha évek múlva reumatikus tünetekkel járod az orvost, annak a téli motorozás is oka lehet (meg persze sok más)
Illetve még annyit a biztonságos motorozáshoz, hogy azt neked kell felmérni, mennyire biztonságos, de ha lehet akkor csak nappal motorozz, amikor jók a látási viszonyok, egyértelműen látod, hogy mi van előtted.
Sötétben, lámpa fénynél csak találgatod, hogy száraz, vizes, vagy jeges-e az út, száraz úton is lehetnek, vizes, vagy jeges foltok.
Ez erősen motor és gumi függő is, ezt még nem hozták nagyon fel.
Mondjuk egy majdnem teljesen sima gumis sportmotorral nem épp ideális még a murva vagy 2 csepp eső sem. De egy cross motorral a sáron is könnyen el lehet evickélni.
A jég veszélyes, de valamennyi víz annyira nem, ha a kanyarokat nem őrült módon veszi az ember, hanem odafigyel és mondjuk lelassít előtte.
De amúgy teljesen jégen sem kizárt a motorozás, random youtube keresés: https://www.youtube.com/watch?v=QjV-d1844TU ;)
Csak csontszáraz úton, de ha erős fagy van előfordulhatnak minimális jegesedések, plusz egy alap gumival szerelt motornál a gumi felkeményedik ami végett még száraz úton sem lesz oylan jó a tapadása és azzal lehet nagyokat borulni.
Én egyszer kockáztattam meg pár éve télen amikor épp -10 fok alatt volt hogy motorral mentem el 8 km-re arrébb lévő kisvárosba egy fontos dologért, nem volt kéznél az autó,és időm sem volt túl sok. Megkockáztattam a motorozást alaposan beöltözve de így is eléggé csúszott, hiába volt száraz minden, fékezés sem volt valami biztonságos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!