Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Első indításnál érdemes...

Első indításnál érdemes járatni egy kicsit a motort?

Figyelt kérdés
Télen érdemes kb fél percig egy helyben járatni a kocsit és útnak indulni hogy a motor hamarabb elérje az optimális hőmérsékletet a kopás mértékének csökkentése érdekében.Hallottam hogy vannak akik nyáron is járatják a motort valameddig.Érdemes így tenni vagy teljesen felesleges?
2017. okt. 23. 20:59
 1/8 anonim ***** válasza:
Télen szoktam h tehetem. De nem a gyorsabb bemelegedés a cél, hanem a sűrűbb olaj miatti csökkent kenés miatti kisebb motorterhelés, ezáltal a kopások csökkentése. Nálam még pluszban az utastér melegítése, mielőtt beűlnék.
2017. okt. 23. 21:05
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

10-15 másodpercnél tovább fölösleges egy helyben állva "melegíteni".

Ennek is csak komoly hidegben van jelentősége, amikor az olaj meg van dermedve, és hallod a motor hangján, hogy "fázik".

Az optimális hőmérséklet az üzemi hőfok 95 celsius körüli hőmérséklet, ráadásul úgy, hogy már a teljes motor egyenletesen átmelegedett, nem csak az olaj, és a hűtővíz - ezt egy helyben állva több órán keresztül járatott motorral érnéd el.

El kell indulni az autóval, terhelés alatt könnyebben, gyorsabban bemelegedik, arra kell figyelni, hogy a fordulatszám lehetőleg 2000-2500 közötti tartományban legyen (benzines autó).

2017. okt. 23. 21:22
 3/8 anonim ***** válasza:
Azt mondják az okosok, hogy felesleges üresben járatni, mivel üresjáratban nagyon lassan melegszik be és csak feleslegesen fogyasztod az üzemanyagot és az idődet.
2017. okt. 23. 21:22
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Télen szerintem érdemes, én is szoktam, főleg ha hideg van, nyáron nem lényeges.
2017. okt. 23. 21:54
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

10-20 másodpercet mindig várok, hogy felépüljön az olajnyomás, illetve hogy az olaj mindenhová biztosan eljusson.

Télen addig szoktam járatni, ameddig lekaparom a jeget, havat a szélvédőről.

2017. okt. 23. 23:19
 6/8 anonim ***** válasza:

Attól függ, milyen autóról beszélünk. Brnzines esetén annyit szoktak ajánlani, míg kijársz a garázsból, visszazárod a kaput kb. 40-60mp és mehetsz is, persze méséklet gázadással, mert hideg a motor.

Dízel esetén más a téma: ott mindig kell "melegíteni" a motort indulás előtt 2-3 perc, illetve ami ennél is fontosabb: LEÁLLÍTÁS előtt 2-3 perc, ugyanis a turbót vissza kell hűteni. Ha kihagyod ez utóbbi procedúrát és azonnal leállítod a motort amikor megérkezel, akkor a turbót hamar tönkreteheted vele. Nem olcsó alkatrész, inkább az üzemanyag fogyjon, mint turbót kelljen cserélni!

2017. okt. 24. 08:16
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
10-20mp elég. Utána amíg nem áll be a hőmérő megszokott helyére, ne engedd magasra a fordulatszámot. Turbó esetén megérkezés előtt érdemes visszavenni a tempót (fordulatot).
2017. okt. 24. 10:15
 8/8 anonim ***** válasza:

Dízelem van.

Indulásnál kb egy percig jár. Ez alatt kiállok a garázsból, bekapcsolom a rádiót, berakom a telefonomat a tartójába, stb. Ennél többet feleslegese ketyegteteni. A kezelési útmutató is írja nálam pl, hogy ne járassuk álló helyzetben, hanem a lehető leghamarabb induljunk el.

Leállítás előtt sem szoktam járatni. Nem autópálya közvetlen szomszédságában lakom, autópályán pedig ritkán szoktam kiállni. Városi forgalomban nem padlógáz-satufék stílusban közlekedek. Normál városi használatnál véleményem szerint nincs akkor terhelése a turbónak hogy külön hűtögetni, pláne percekig kellene.

Közel 300.000km óta így hasaználom, a turbó még bontatlan és hibátlan.

2017. okt. 24. 12:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!