X súlyú (össztömegű) autóhoz mi az ideális lóerő, hogy dinamikusan lehessen vele közlekedni?
Figyelt kérdés
Nem "versenyzés" céljából, csak annyira,hogy biztonságosan lehessen vele előzni (ne kelljen várni egy kilométer hosszú üres,egyenes útra), illetve, hogy meginduljon ha meg kell.
Hogy számít e az üzemanyag nem tudom, de aki tud valami reális lóerőt mondani az írhatja is,hogy dízelhez, és benzineshez mennyi kell, már ha számít.
Feltételezem,hogy a váltónak is szerepe van,az legyen manuális.
Ennél jobban nem kell túlgondolni, 1 ember ül benne mindig, nem szállít téglákat a csomagtartóban és semmi ilyet nem kell hozzátenni.
Például:
1.) 2 tonnás autóhoz hány lóerő kell minimum, amivel a leírtaknak megfelelően lehet közlekedni?
2.) 1,5 tonnás autóhoz?
3.) (1)-1,2 tonnás autóhoz?
2017. aug. 17. 14:33
2/3 anonim válasza:
Szerintem egy X kg tömegű autóhoz 10X lőerős teljesítmény már elég a normális közlekedéshez. Ha jó a motor karakterisztikája, akkor kicsit kevesebb is elég (1,5 tonnás autó és 130 lóerős turbódízel motor már bőven használható)
3/3 anonim válasza:
Kérdés, mit értesz az alatt, hogy "meginduljon". Szerintem a 0,08 * saját tömeg már elég a dinamikus haladáshoz. Tehát egy 1000 kilós kocsihoz a 80 LE, egy 1500 kilóshoz a 120 LE. De sok múlik a nyomatékgörbén is. A turbódízel autókkal nagyon kényelmes menni, mert 2000 környékén nagyon húznak. Ott azt mondanám, hogy nyomaték tekintetében legalább 0,15 * saját tömeget mondanék. Tehát egy 1000 kilós autónál a 150 Nm nyomaték már elég a kényelmes haladáshoz, 1500 kilós kocsinál értelemszerűen 225 Nm kell ehhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!