Van ki segit autovasarlas papirmunkajaval? Hol keressem?
fiatal vagyok, kineztem a kocsit amit szeretnek megvasarolni, keszpenzben de semmi tapasztalatom ebben es nagyon bonyolult az egesz (atiras, torzskonyv, eredetvizsgalat .....)
gondolom tudjatok mire gondolok
egeszen idaig ez tartott vissza a vasarlasban
van akit megkerhetek erre?
cserebe kifizetem a munkajat
van nincs ilyen
Vannak ilyen cégek, sőt a legtöbb kereskedő is elintézi ha kéred. DE semmi bonyolult nincs benne.
Át kell nézni a papírokat, forgalmi, törzskönyv legyen, mindkettő ugyanazon a néven és az a személy adja el akinek a neve a papírokon szerepel, ezt a személyi igazolványáról is célszerű ellenőrizni. Hülye meséket nem kell elhinni, hogy nem ér rá meg dolgozik. Akkor vissza kell menni amikor nem dolgozik és akkor megírni.
Ha megveszed, akkor megírjátok a 4 példányos adásvételi formanyomtatványt, mindent pontosan kitöltve, km állás, állampolgárságok, igazolványszámok, összes dátum, átadás pontos ideje (percre!) legyen, mindenhol legyen aláírva. A legegyszerűbb ha papírboltban megveszed, 100 ft nem a világ.
Kitöltitek, az első két példány (amiből az egyik az eredeti ugye) a tiéd, másik kettő az eladónál marad. A pénzt átadod, forgalmit és törzskönyvet, kulcsokat, ami papírt adnak még vele (szervizkönyv, javítási számlák, ilyenek) átveszed, elköszöntök.
Kötsz rá biztosítást (amilyen megfelel, célszerű a gép adatainak ismeretében előre megnézni hol lesz nem túl drága), ott kapsz egy előzetes fedezetigazolást. Elviszed egy eredetiségvizsgára (amelyik szervizben csinálnak műszaki vizsgáztatást, ott jellemzően van ez is), ott kapsz egy határozatot.
Utána elmész az okmányirodába, húzol sorszámot, hívnak. Odamész, bemutatkozol, megmondod hogy szeretnéd átíratni a most vásárolt járművedet. Leteszed az adásvételi eredeti (első, ami nem átírós, hanem minden tollal van rajta) példányát, a forgalmit, a törzskönyvet, az eredetiségvizsga határozatát, a biztosítási igazolást és az igazolványodat. Innentől intézi a hölgy - még pénzre lesz szükség: van hozzá netes kalkulátor hogy mennyi az illeték, utána 6-6 ezer forint a forgalmi és a törzskönyv. Jellemzően lehet bankkártyával fizetni, DE gondold át mennyi a napi limited, mert ha meghaladja, akkor csekk, posta és vissza mutatványt kell csinálni, ami hosszadalmas.
A forgalmit ott helyben megkapod, a biztosítási igazolást visszaadják, igazolványodat megnézed hogy eltetted-e, megköszönöd a segítséget, elköszönsz és lehet menni, örülni az új autónak.
(talán nem hagytam ki semmit, ha mégis valaki úgyis kijavít)
Ennél bonyolultabb az autó átnézése, nehogy valami trágyadombot vegyél. Inkább abba fektess energiát.
koszonom a reszletes leirast
de tobb ponton sem ertelmes
1. irod hogy
Át kell nézni a papírokat, forgalmi, törzskönyv legyen
- felhivtam 10 eladot egyiknel sincs torzskonyv
apumnak is van kocsija, neki sincs torzskonyve
2. maganszemelytol vennem, nem bizom a kereskedokben
3. az elado a sajat forgalmijat miert adna nekem oda ?? azt fogja hinni nem is fogom atirni a nevemre hanem az o forgalmijaval hasznalni..
4. a biztositast hol kotom? interneten is lehet, kiszamoltam kitoltottem az infokat de errol hogy kapok igazolast hisz neten kotottem ?
5. eredetvizsgara hogy viszem? hogy viszem forgalomba ha nincs forgalmim ?
Kedves kérdező!
Magyarországon élsz? Mert ha megnézed az oldal domainje .hu-ra végződik. Az itt válaszolók többnyire a magyar dolgokról tudnak írni.
Fura ha külföldi vagy, mert az eredetiségvizsgálatot is megemlíted.
"Át kell nézni a papírokat, forgalmi, törzskönyv legyen
- felhivtam 10 eladot egyiknel sincs torzskonyv
apumnak is van kocsija, neki sincs torzskonyve "
Autókereskedőknek nincs törzskönyve és át se kell íratniuk az autókat. Magán elsadó csak akkor adhatja el (néhány kivételtől eltekintve) a járművét, ha van törzskönyve. Ha apádnak nincs törzskönyve, akkor vagy nem fizette még ki a hitelt, vagy elvesztette, vagy olyan régen vette az autót, amikor még nem volt törzskönyv.
"2. maganszemelytol vennem, nem bizom a kereskedokben "
A magánszemély pont úgy ver át mint más, ha nem jobban. Ráadásul a garanciát is nehezebb velük érvényesíteni.
"3. az elado a sajat forgalmijat miert adna nekem oda ?? azt fogja hinni nem is fogom atirni a nevemre hanem az o forgalmijaval hasznalni.."
Azért adja oda, mert te 15 napig teljesen jogosan használd az autót az "ő" forgalmijával. Sőt anélkül egy métert se mehetsz a géppel (ha lenne jogsid ezt tudnod kellene). Átíráskor a törzskönyvet és a forgalmit fogja kérni az ügyintéző, hogy bevonhassa.
"4. a biztositast hol kotom? interneten is lehet, kiszamoltam kitoltottem az infokat de errol hogy kapok igazolast hisz neten kotottem ?"
Kapsz emailban igazoláást, az elég.
"5. eredetvizsgara hogy viszem? hogy viszem forgalomba ha nincs forgalmim ?"
Lásd a 3. pontot.
U.i:
"A kérdező kommentje:
koszonom a reszletes leirast
de tobb ponton sem ertelmes "
Aki nem értelmes az a kérdező...
4. voltam megint.
nem vagyok kulfoldi, itt elek Budapesten
ezeket az infokat amiket utobb irtal mind most hallom eloszor
a apádnak nincs törzskönyve, akkor vagy nem fizette még ki a hitelt, vagy elvesztette, vagy olyan régen vette az autót, amikor még nem volt törzskönyv.
- igen neki egy 20+ eves kocsija van
A magánszemély pont úgy ver át mint más, ha nem jobban. Ráadásul a garanciát is nehezebb velük érvényesíteni.
- nem hiszem hogy ha problemam lenne a kocsival vasarlas utan vissza vihetem a kereskedohoz aki majd mosolyogva segit a garanciara hivatkozva :D
jobban eltudom kepzelni hogy mossa kezet es azt mondja megvettem, innentol kezdve az en bajom...
"de tobb ponton sem ertelmes" - Úgy érted nem sikerült értelmezni? :D
Törzskönyv 1999 óta létezik, azok az autók, amiknél azóta volt tulajdonosváltás kell, hogy rendelkezzenek törzskönyvvel. Ahogy a másik válaszoló is leírta: ha még a banké, akkor a banknál van a törzskönyv. Ha kereskedő, akkor passziváltatja, tehát nincs nála. Ha magánszemély a tulajdonos, akkor pedig kapott és meg kellene lennie. Azzal bizonyítja, hogy az övé. Ha elhagyja, nem találja azt be kellene jelentenie.
Tényleg tévhit, hogy annyival előnyösebb lenne magánszemélytől vásárolni. Főleg amióta van net, azóta minden dörzsöltebb magánszemély is ismer minden trükköt, amik korábban nem voltak ismertek, pl. a km számláló manipulálása, trükkök a zajok átmeneti csökkentésére, ilyenek.
A forgalmit azért adná oda, mert az az autó dokumentuma, nem az övé. Eladja az autót, odaadja azt is és kész. Te pedig az okmányirodában leadod és kapsz másikat.
Miért ne írná át valaki emiatt? Igazoltatáskor a rendőr a forgalmit ÉS a személyit kéri, ha nem egyezik a név rá fog kérdezni mi újság van.
A biztosítást? Vagy személyesen a biztosító / alkuszcég irodájában, ekkor azonnal megkapod. Vagy ugyanígy a neten, a biztosító saját oldalán vagy valamelyik alkuszcég honlapján keresztül. Akkor van pár nap átfutási idő mire lesz papírod.
(alkusz, azaz biztosításközvetítő)
"eredetvizsgara hogy viszem? hogy viszem forgalomba ha nincs forgalmim ?"
Ezt azt hiszem kitárgyaltuk: egy mappába/irattartóba/nejlonszatyorba beleteszed az adásvételit, a kapott forgalmit és a biztosítási papírt, ezzel közlekedhetsz vele addig is amíg átíratod, amire az adásvételi dátumától 15 napod van.
A biztosítást célszerű megkötni azonnal, mert csak onnantól állja az okozott kárt, hogy van szerződés. Addig nem. Én óvatosan közlekedve el szoktam menni az általában használt biztosító első irodájáig, aztán ott kötni, de más megoldások is lehetségesek, pl. ugye neten.
Ha valami hibát találsz, akkor senki sem fogja pl. mosolyogva visszavásárolni a kocsit. De a kereskedő egy cég, amivel szemben egyszerűbben érvényesítheted a követeléseidet.
Magánszemély és magánszemély között? Szakértők, ügyvédek, pénz, pereskedés.
Ezért kell előtte átnézetni alaposan, nem csak a hasznaltauto.hu képei alapján választani.
A Qashqai? Lehet vele szerencséd is akár, de előtte olvass utána annak az 1.5 dCi-nek. Renault-Nissan közös fejlesztés, vannak akiknek semmi bajuk vele, vannak akik meg a pokolba kívánják az autójukkal együtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!