Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Becsaptak autó vásárláskor,...

Becsaptak autó vásárláskor, mitévő lehetek?

Figyelt kérdés

Üdv!

2-3 hete megvásároltam az első autómat (renault clio II.) Az autóra az interneten találtam rá, ott úgy volt meghirdetve hogy minden jó rajta, most volt szervizben ezt-azt kicseréltek rajta etc. Mondván hogy nehogy elvigyék gyorsan fel is hívtam és még aznap megbeszéltem egy találkozót az eladóval. Hívtam magammal két ismerőst mondván ők biztos jobban értenek a kocsikhoz mint én, aki semmit nem tud az autókról. Elmentünk a megbeszélt helyszínre ( egy buszmegálló ) Ahol szembesültünk vele hogy egy kereskedő az eladó. Mentünk egy kört az autóval majd megírtuk az adásvételit. Mivel semmit nem értek a kocsik műszaki állapotához ezért csak annyi tűnt fel hogy hangos, de azt mondták a többiek hogy mivel régi autó ez normális. Az adásvételinél az eladó mint jogi személy volt megjelölve, ott is a cége neve. Számlát nem kaptam (tudtommal ilyenkor a cég köteles adni). Pár napra rá el is intéztem mindent eredet vizsga, átírás, biztosítás stb. Időpontot a szerelőhöz sajnos csak 2 hétre rá kaptam. A szerelőnél szembesültem vele hogy az autó alváza szét van rohadva, és nem lehet megemelni sem. Konkrétan szét van glettelve az alváz és az lett lefestve. A kipufogó le volt szakadva, és még hengerfejes is, a 4 fékből csak a bal első blokkol. Ergo szinte totálkár. Mi tévő lehetnék az ügyben? Konkrétan vettem 350.-ért egy olyan autót ami szinte már menthetetlen, és igazából közlekedni sem nagyon szabadna vele ( legalább is az szerelő elmondása szerint ) Megpróbáltam felvenni a kapcsolatot a kereskedővel, hogy megbeszéljük ezt az egészet, azt mondta vissza hív, na most azóta kivan kapcsolva a telefonja. A szerelő azt mondta hogy rakjam fel az internetre és hátha szerencsém lesz és találok még egy olyan balekot mint én. Na most ez a megoldás az amit semmi féle képpen nem szeretnék megcsinálni. Egy olyan megoldást hallottam még hogy el kell menni a Magyar Autóklubba ahol felmérik az autó állapotát és azzal a rendőrséghez fordulni. Szerintetek van értelme? Van aki járt már hasonlóképpen? Vagy vigyem el egy másik szerelőhöz is, hátha az mást mond, és elvállalja a javítást? Azon is gondolkodtam hogy felrakom a netre én is, de a hibáival együtt hirdetem meg, csak kérdés hogy úgy mennyit kaphatnék az autóért. Ti mit csinálnátok a helyemben?

2017. ápr. 9. 16:26
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
67%
Mi van az adásvételiben? Mert ha te aláírtad hogy a megtekintett állapotban, ismeretében mindennek megveszed, akkor azzal hiába mész a bíróságra vagy rendőrségre. Ha valaki úgy ír alá valamit hogy nem olvassa el, vagy nincs tisztában annak tartalmával, sem a körülményekkel, az ne számítson sok jóra az igazságszolgáltatástól sem. Mert te jognyilatkozatot tettél arra hogy minden oké.
2017. ápr. 9. 16:36
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Elfogadod, vagy nem de buktál 350.000 ftot. Nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy vásárlás elött, az autó alá nézz....

Ha Te hallod hogy az autó hangos, valami nincs rendbe vele, miért hagyod magad meggyőzni, hogy jó az, olyan emberek által akik nem értenek hozzá....

Ez van..... "balek" voltál.

2017. ápr. 9. 16:44
 3/14 A kérdező kommentje:
Igen, az adásvételin szerepel hogy megtekintve. Nos az nem kérdés hogy balek voltam, ez így van! Ezért is vittem magammal két másik embert akik már évek óta rendelkeznek jogosítvánnyal és mivel a szakmájuk megköveteli hogy mindennap autót vezessenek feltételeztem hogy minimálisan értenek hozzá. Igazából laikus szemmel hiába nézek alá az autónak, akkor sem tűnik fel hogy mi nem stimmel. A lényeg akkor hogy nem ütközik törvénybe hogy valótlan dolgok voltak felsorolva a hirdetésben, és az autó "életveszélyes"? Mondjuk azt nem értem hogy friss műszaki van rajta, de úgy hogy a fékek sem jók, meg ilyen állapotban van, hogyan mehetett át a vizsgán?
2017. ápr. 9. 17:17
 4/14 anonim ***** válasza:

együttérzek veled..

sajnos nem tehetsz semmit. az adásvételit két tanu is aláírja, tehát őket is belerángathatod, de annak semmi teteje nem lesz.

(nem ide tartozik, de nekem is tettek egy príma ajánlatot. jól nézett ki a járgány,mondom megveszem. De még megnézem az alját...elővettem egy fóliát, hogy aláfexem...a tulaj rögtön a felére engedte az árat, mert siet, intézzük inkább..aláfeküdtem, és nem vettem meg, mert teljesen szét volt rohadva az alja)

annyit azért javasolnék, hogy ne menj bíróságra, mert többet buksz, mint amennyit így veszítesz.

2017. ápr. 9. 17:26
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
Létezik a műszaki vizsgának egy "oldjuk meg okosba" formája is. Te pont ezt vetted meg.
2017. ápr. 9. 17:29
 6/14 anonim ***** válasza:
Azért egy ügyvéd felkeresése nem felesleges. Valamilyen hivatalos álláspontot is jó lenne hallanod, nem csak véleményeket más magánemberektől.
2017. ápr. 9. 17:30
 7/14 anonim ***** válasza:

Egyet nem szabad elfelejteni!

A kocsinak rejtett hibái voltak, amiről a vevő nem kapott felvilágosítást. Ilyen a gittel és festékkel szándékosan elrejtett rohadás. A hengerfejesség szintén. Az, h friss műszakival műszakilag elfogadhatatlan a biztonságos közlrkedésre, úgyszintén. A kereskedőnek egyébként is szavatosságot kell vállalnia az eladott autó után. Ebben az esetben neked kell bizonyítani, h a hiba már a vételkor fenn állt, de ezek tükrében ez nem lesz nehéz.

Két dolgot tehetsz. Visszaviszed, vegye vissza, mert átvert. Vagy visszamész személyesen és megeggyeztek, javíttassa ki a hibákat a kereskedő, vagy árleszállítást adjon, a hiba kijavításának árában.

Vagy elkárolod. Szerintem simán nyersz, h kiállsz az igazadért. És itt a kulcs a jóhiszeműséged és a rejtett hiba, plusz a szavatossági kötelezettsége a kereskedőnek.

2017. ápr. 9. 19:19
 8/14 anonim ***** válasza:
Felkereshet egy ugyvedet, de ha alairtad az adasvetelit, azzal te mindent rendben talaltal, mint ahogy a 2 tanu is. En se vagyok autozseni, sot motorikusan nem is ertek hozzajuk, de azert nemi fogalmam van mit nezzek meg, es eddig kb 6-7 autot vettem mar, egyikkel se volt gondom, pedig azok kozt is volt 15, sot 20 eves is. Tanulopenz, add el, amig van rajta muszaki, hidd el ez a legjobb es leggyorsabb megoldas.
2017. ápr. 9. 19:23
 9/14 anonim ***** válasza:

ma 19:19

igen, es hogy fogja bebizonyitani, hogy nem o gletteltette be? Mert az elado azt fogja mondani, nala minden rendben volt, gondolod el fogja ismerni? Ha eladas elott lett lefujva, akkor ki fogja megmondani, hogy ki nyult hozza, az elado, vagy a vevo?

2017. ápr. 9. 19:28
 10/14 anonim ***** válasza:

"Van aki járt már hasonlóképpen?"

Igen, itt a gyakorin minden héten felbukkan valaki. Nem egy ritka dolog, most hogy kevesebb hozzáértést igényel az autózás egyre csak gyakoribb lesz.

"Vagy vigyem el egy másik szerelőhöz is, hátha az mást mond, és elvállalja a javítást?"

Elvállalja a javítást bárki, de ha annyira gáz a karosszéria, akkor a karosszériásnál ott fogod hagyni még a gatyádat is.

"Azon is gondolkodtam hogy felrakom a netre én is, de a hibáival együtt hirdetem meg, csak kérdés hogy úgy mennyit kaphatnék az autóért."

Egy szétrohadt 2-es Clioért? Gombokat főleg, szerintem akkor elkönyvelhetsz nyugodtan 150-200e forintnyi buktát.

"Ti mit csinálnátok a helyemben?"

Hát nem azt, amit az elején írnak a válaszadók. Egy magánszemélynek nem kell értenie az autókhoz, ha ő visszautasítja a problémát az valahol érthető. De a kereskedő más tészta, neki számonkérhető jogi felelőssége van - ezért nem értem miért hajtják sokan, hogy autót csak magánszemélytől.

Ezt a kettőt tessék elolvasni és összehasonlítani:

[link]

[link]

Szóval most kell megindulni a dolog után és hajtani. Szerintem nem is annyira a javítást, hanem inkább a visszavételt. Így első hallásra még az elbukott átírási költség is kisebb veszteség, mint ezt a kocsit évekig üzemben tartani komoly karosszériajavítási költségekkel.

Mondjuk az a rohadt gyanús, hogy kereskedő és buszmegálló... Ugye nem a "Szigeti Car Kft." neve szerepel a papíron?

2017. ápr. 9. 20:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!