Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mit csinálnál ha gyalogosként...

Mit csinálnál ha gyalogosként átkelve a bicikliúton egy autó előtt elhaladva az direkt nekihajtana a vádlidnak?

Figyelt kérdés

Nem hiszem hogy nem vett észre, mert mivel akkor csinálta amikor a kocsi közepénél jártam. Azt elhiszem hogy nem akart átengedni, mert amikor már az úttesten voltam tette neki az 1-est és indulni akart, csak én nem álltam meg. Akkor lefékezett és a többit már mondtam. Amikor visszanyertem az egyensúlyom menet közben hátranéztem széttárt karokkal. Ő meg kb ilyen "mi a aszt képzelsz magadról" stílusban szugerált.

Nem szokásom ilyen szarságokon rágódni, de érdekel hogy más ember akár gyalogos akár autós mit gondol erről. Nekem is van jogosítványom. Nekem alap hogy elengedem a gyalogost és biciklist.

[link]

2017. febr. 17. 17:42
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Azt hiszem, nem egészen. Az utcába bekanyarodó autónak mindig elsőbbséget kell adnia az adott utcát keresztező gyalogosnak. Ha te a Kálvárián mész (a járdán), és a Kálváriáról kanyarodik be egy autó, azzal szemben elsőbbséged van. Ha a kis utcából jön az autó, és te a Kálvárián akarsz átkelni, az már zűrösebb. Elvileg neked van elsőbbséged, mert a jármű kanyarodik, csakhogy van egy olyan szabály, hogy ahol van a közelben gyalogátkelő, csak ott mehetsz át. A templom előtt van zebra. Ha te a másik sarkon akarsz átmenni a Kálvárián akkor elvileg elsőbb séged van a kis utcából kikanyarodó járművel szemben, viszont szabálytalan vagy, mert nem a közelben lévő zebrát használod. Ezzel együtt az autós valószínűleg meg fog állni, mert esetleg nem tudja, hogy van a közelben zebra, és te szabálytalan vagy. Jól belebonyolódtunk. Két dolgot jegyezz meg!

1. Ha van járda, gyalogosként ne használd a kerékpárutat!

2. Ha átmész egy úton, csak az arra kanyarodó járművekkel szemben van elsőbbséged, az egyenesen haladókkal szemben nincs.

+1 Mindegy, kinek van elsőbbsége, gyalogosként te húzod a rövidebbet.

2017. febr. 17. 18:35
 12/19 anonim ***** válasza:

Próbáltam képet találni segítségnek:

[link]

[link]

2017. febr. 17. 18:48
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
Tetszik z első kép! A második érdekes, erről beszéltem. A gyalogosnak elvileg és a kép szerint elsőbbsége van, de szabálytalan, mert nem a közelben lévő zebrán megy át. Egy esetleges balesetnél valószínűleg őt is megfingatnák.
2017. febr. 17. 18:52
 14/19 anonim ***** válasza:

Kérdező! ennek mi értelme volt?! nem tudtál 1 másodpercre megállni?

Egyként bírom az olyan gyalogosokat, akik akkor lépnek elém, mikor pont ki tudnék hajtani balra, a főútra, bezzeg, ha lelép, már nem sietős neki. Én meg várhatok 3 percet, mert akkor már két irányból is jönnek.

A 12/2-es kép meg hülyeség, az utcán kóválygó gyalogosnak miért lenne elsőbbsége? Főleg egy balra kanyarodó autóval szemben?

2017. febr. 18. 06:39
 15/19 A kérdező kommentje:

"Kérdező! ennek mi értelme volt?! nem tudtál 1 másodpercre megállni?

Egyként bírom az olyan gyalogosokat, akik akkor lépnek elém, mikor pont ki tudnék hajtani balra, a főútra, bezzeg, ha lelép, már nem sietős neki. Én meg várhatok 3 percet, mert akkor már két irányból is jönnek.

A 12/2-es kép meg hülyeség, az utcán kóválygó gyalogosnak miért lenne elsőbbsége? Főleg egy balra kanyarodó autóval szemben?"

Nem szögezed le hogy melyik esetre érted az ilyen "bírom a gyalogosokat". Ha a gyalogosnak van elsőbbsége akkor igen, bírnod kell őket, sőt arra is számítanod kell hogy az öregasszony meggondolja magát és visszafordul a zebrán..Ha ilyenkor elütöd végső soron akkor is te leszel a hibás. De azért nem kell az ördögöt a falra festeni, én ritkán találkozik ilyennel hogy direkt lassan mennének át, sokszor meg is köszönik hogy elengedem őket noha nekik lenne elsőbbségük egy lámpa nélküli zebrán így nem kellene mit köszönni. Ha pl egy iskola előtti zebrán mennek haza a diákok akkor sajnos ki kell várni míg az egész bagázs át ér, de ez természetes mivel folyamatosan jönnek.

2017. febr. 18. 07:53
 16/19 A kérdező kommentje:
Ha nincs a főúton kijelölt gyalogos átkelő x távolságra akkor a gyalogosnak van elsőbbsége a főútra kanyarodó járművekkel szemben, ez a szabály. Tudod mit? Szerintem legközelebb üssed el aki szerinted lassan megy vagy ha nagyon sietsz és nem akarod kivárni.
2017. febr. 18. 07:58
 17/19 anonim ***** válasza:

A 15-ös válaszodhoz: nincs zebra!

Én gyalogosként megnézem, ha lelépek, indokolatlan hátrányt nem okozok-e az autósnak. Én már csak ilyen vagyok!

16-os válaszhoz: a közelben ott a zebra!

na, kérdező, további jó hőbörgést, látom az egész világgal bajod van! :-)

2017. febr. 18. 08:13
 18/19 A kérdező kommentje:

"Egyként bírom az olyan gyalogosokat, akik akkor lépnek elém, mikor pont ki tudnék hajtani balra, a főútra, bezzeg, ha lelép, már nem sietős neki. Én meg várhatok 3 percet, mert akkor már két irányból is jönnek."

Te ennyit mondtál barátom, nem én vagyok az aki hőbörög. Akkor tud hogy mit írsz és melyik helyzetre érted akkor más is érteni fogja. Persze, ha van a közelben gyalogátkelő akkor a gyalogosnak ott kell menni tudjuk.

Ennek a kérdésnek a megválaszolása szempontjából nyilván érdemes különszedni azt hogy kinek van igaza és kinek helyesebb inkább elengedni a másikat ha csak nem akar matrica lenni. Abban természetesen igazat adok hogy értelmetlen kilépni egy nagy sebességgel haladó jármű elé aki látszólag nem szándékozik megállni, de más esetben ha nem megy túl gyorsan(nem lenne ideje annyira felgyorsulni hogy kárt tegyen bennem) és csak csorog előre akkor én lelépek elé(ha elsőbbsége van).

Melyik részét nem érted annak amit mondok?

2017. febr. 18. 08:22
 19/19 A kérdező kommentje:
*ha elsőbbségem van
2017. febr. 18. 08:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!