Nagyobb tömegű, erősebb járműveknél miért előnyösebb a diesel üzem?
De ez miből adódik?
A motor erősebb szerkezetéből, vagy a diesel jobb égési tulajdonságából (ha van neki)?
Amúgy kösz a gyors választ, ment a pacsi!
A motor karakterisztikája más. Ha érdekel nézz utána teljesítmény- és nyomatékgörbéknek.
Biztos észrevetted már benzines autón hogy alacsony fordulaton nem ad nagy erőt, pörgetni kell hogy menjen.
A dizel már kis fordulatnál is erős ami a teherautók alapból nagy súlya miatt kell is.
Megpróbálom röviden, érthetően összefoglalni a két motor működési elve közötti eltérést.
Először a robbanásról (ez csak egy szemléltető példa): 1 kg valamit felrobbantasz egy zárt térben, akkor x mennyiségű energia szabadul fel. Ha ebbe a térbe 2-szer annyi levegőt préselsz be, akkor a robbanás energiája nagyobb lesz. (Hogy mennyivel, arra nem akarok hülyeséget mondani. Régen tanultam már gépészetet. :) )
Egy benzines motor levegő-benzin keveréket szív be. Sűrítéskor csak egy bizonyos kompresszióig lehet elmenni, mivel egy bizonyos pont után magától berobbanna a keverék. Ezért van a gyertya benne, hogy pont akkor legyen a robbanás, amikor kell.
A diesel viszont tiszta levegőt szív, amit sokkal jobban összeprésel és ebbe porlasztják be nagy nyomáson a gázolajat, ami a nagy nyomás és hő miatt berobban. És ha még idevesszük a turbót is: ez tulajdonképpen elősűríti a levegőt, tehát ugyanannyi térfogatra több levegőt tud szívni a motor.
Ha még megvan a szöveg eleji példa, akkor szerintem már érted, hogy a dieselnél azonos térfogaton nagyobb energia nyerhető ki.
Persze ennél sokkal összetettebbek ezek a technikák, de az alapelv ez lenne. Remélem érthető voltam.
De, ha "alacsonyabb fordulaton is hatékony" , akkor szerintem magasabb seb.fokozatban is hatékony alacsonyabb sebességnél, hisz akkor a motor kissebb fordulatszámon pörög.
Legalábbis én így értelmeztem a második választ.
(Vagy rosszul értelmeztem?)
..még megírtam a kommentet, befutott 2választ.
Am köszi, zöld nektek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!