Hagyan kell autómata autót vezetni?
Manuális autóval tanultam vezetni,de autóvásárlás elött vagyok, és amit kinéztem az a kormány mögött elhelyezett autóma váltós.
Soha nem vezettem ilyen autót de mindenképp autómatát akarok. El tudná valaki részletesen magyarázni, hogy mikor melyikbe kell váltani? Pl amikor megyek normál tempóban és a kereszteződésnél meg kell állnom, vagy amikor parkolni szeretnék?
Annál azért picit összetettebb az automata váltós autó vezetéde, hogy semmit ne kelljen csinálni.
A megfelelő sebességfpkozatot az elektronika kapcsolja, azzal valóban nem kell foglalkouni, de az autó kormnyzása, a megfelelő sebesség megválasztása a vezető feladata.
Ez persze egyszerű müvelet, gyorsan megtanulható, hogy nem szabad a gázon felejteni a lábat, idöben le kell venni a pedálról, ha néhány száz méterre úgyis meg kell állni.
Milyen autóról van szó?
Automatát beinditani csak P vagy N állásba kapcsolt váltóval lehet.
Beinditáskor nyomni kell a féket, járó motort még mindig fékezve kapcsolni a kivánt irányt ( D - elöre R - hátra, vagy speciális fokozatba tenni )
A fék felengedése után az autó általában gázadás nélkül kiúszni kezd, lassan elindul, a sebességet a gáz adagolásával, illetve fékrzéssel szabályozhatod.
Menet közben ok nélkül nem kell kapcsolgatni a váltót, piros lámpánál is nyomod a féket, de a váltót nem kapcsolod sem N-be, sem P-be, D állásban várod mikor indulhatsz, akkor fék felenged (kúszni kezd az autó), gáz.
Leállitás előtt mindig P-be kapcsold a váltót, az N egy keveset használt mód lesz arra az esetre, ha néhány métert tolni kell az autót.
Ennyi az alap, ezzel lényegében már el lehet közlekedni, de a váltón, annak típusától függően lesz még néhány kapcsolási lehetőség, de azt ráérsz később tanulmányozni
"sokan mondják hogy kényelmesebb, és kevesebb a hiba lehetőség is. :-)"
A mondat elso fele igaz,a masodik netto baromsag!Az automata szokott még csak beszarni,a javitasa neg minimum 6 számjegyű ahol az első számjegy közel sem biztos,hogy 1-essel kezdődik....
Azért a 2. válaszoló nagyon okos.
"az autó kormányzása ".
Hanem irja le, nem is tudnánk.
Máshogy kell mint a manuálissal ??
5-ös válaszoló, az is lehetséges, bár a manuálisnál is horror összeg lehet egy sebváltó csere.
Hiba lehetőséget a vezetésbe értettem. Pl ha manuálnál nem nyomod a kuplungot ki megálláskor akkor ugye lefullad a motor. Vagy kinyírod a motort ha nem megfelelően váltogatsz.
20 éves manuális váltós kocsinál váltókulissza csere kb 40-50 ezer forint. Ha egy ilyen idős automatánál elromlik valami akkor is simán 100.000 ft feletti számlára lehet számítani. Ennyit arról hogy nem sokkal drágább a javítása...
A P állás reteszeli a váltót tehát lejtőn nem szabad használni, csak sík terepen. Az automatánál is van ugyan úgy kézifék tehát simán mehet az N állás meg kézifék behúzva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!