Mercedes Actros 4 tengelyes billencs fogyasztással kapcsolatban érdeklődök OM501 (V6) OM502 (V8) különbség?
Ugorj be a Pappashoz, ha szerencséd van akkor volt valakinek anno FleetBoard az Actrosban és tudnak konkrét adattal előrukkolni.
A kamionos tapasztalattal szerintem sokra nem mész, mert 40 tonnával autópályán 70+km/h-s átlagsebességel teljesen más fogyasztást fog produkálni az autó, mint egy olyan amiben eggyel több difi van,lassú átlagtempó stb.. Zárt munkaterületen inkább üzemórás fogyasztással kellene számolni, a futás alapú az teljesen félrevezető ( valszeg többszöröse az autópályásnak ).
A V8-as Merga motor amúgy semmivel nem lassabb fordulatú, mint a V6. A difi áttételezése is biztosan ugyanaz, mint a V6-nál, mivel ugyanarra a munkára készült az autó ( autópályázós nyergesnél lehet alatta hosszabb difi, ott ez előny, billencsnél inkább hátrány ).
Tartósságra a motor részéről biztosan jobb a V8, azt kevésbé nyúzza a nagy súly, mint a V6-okat, viszont az MP1-MP2-esek már nem mai autók, akad bennük üzemóra bőven- így lutri ( meg ezzel hamarabb szét is lehet rúgni a féltengelyeket vagy a difit ).
Én inkább valami fiatalabb MP3-at néznék, hosszú távon talán jobban megéri. Viszont azt hozzátenném, hogy a nagy motor ellenére nem egy kimondott überbrutál erőgépek ezek, a Scania 490-es sor6-os motorja például alacsony fordulaton ugyanannyit teljesít, mint a V8-as 550-es Merga erőforrás.
Ha ugyanakkora súllyal ugyanolyan dinamikával hajtasz egy 4144-et és egy 4151/4155-öt akkor nem lesz lényeges eltérés, nem fog jelentősen többet enni a V8.
A Scania azért eszi a féltengelyeket, mert 90%-ban az olcsóbb és gyengébb híddal rendelik, az meg nem szereti a dagonyát :)
Az MP3 kétség kívül jóval drágább, viszont a maradványértéke is jóval nagyobb. Ilyen szempontból tényleg nem túl kedvező a magyar mélyépítő ipar hektikusságához.
Mercedesben nem nagyon vagyok otthon, de rákérdezek néhány ismerősnél, hátha :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!