Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogyan célszerű váltani?

Hogyan célszerű váltani?

Figyelt kérdés
Sebességekre és fokozatokra vagyok kíváncsi benzines autónál. Fordulatszámmérő nincs az autóban.
2016. okt. 22. 18:16
 1/4 anonim ***** válasza:
Érzéssel!
2016. okt. 22. 18:22
 2/4 anonim ***** válasza:

Addig jó amíg nincs. Minden kezdő mazsola a fordulatszámmérőt lesi, az út helyett...

Kihúzatod a motort, aztán felkapcsolsz. Ennyi.

2016. okt. 22. 18:50
 3/4 anonim ***** válasza:

Ezt nem lehet elmondani, legfeljebb megmutatni lehet. Mindenképp érezned kell a saját autódat, vagy másét is. Függ a nyomatéktól is, gyengébb autókat jobban kiszokták húzatni, erősebbeket már alacsony fordulaton is lehet feljebb váltani. De függ a vezetési stílustól is, a forgalmi helyzettől is. Ha sportosan vezetsz, akkor jobban kipörgeted, ha nyugisan, akkor kevésbé. ha nagy forgalomban mész, és gyakran kell gyorsulni, lassítani, akkor is jobb magasabb fordulatszámra pörgetni, ha külterületen mész, vagy egy vidéki faluban ahol senki nem tapossa a sarkadat, akkor is lehet nyugisabban menni, kis fordulaton váltani. Én a nyugisabbak közé tartozom, nem pörgetem a motort fölöslegesen, hanem felváltok már kis fordulaton. Természetesen ha Pesten vagy Szegeden járok, ott felveszem én is a tempót és 50-60-ig kihúzatom 2-be, amúgy 4-be szoktam menni ennyivel.

A fokozatok is autónként eltérőek. Nyilván nem olyan sebességnél kell 4-be tenni egy ezres Fiat Uno-t, mint egy Q7-es Audit.

2016. okt. 22. 19:01
 4/4 anonim ***** válasza:

"Minden kezdő mazsola a fordulatszámmérőt lesi, az út helyett... "

Jézusom! Ez komoly? :)

Én soha nem lesegetem. Amin tanultam, nem is volt mérője. Utána a saját autómon sem volt. A mostanin, 16 év elteltével persze van, de nem sűrűn szoktam nézegetni.

Szerintem elég egyértelmű mikor kell váltani: Ma már üvölt a motor és nem igazán húz dinamikusan, akkor felváltasz egyet. Ha mélyen dúg és nagyobb gázadásra is alig, vagy csak nagyon lassan reagál, nem gyorsul, akkor egyet vissza. Van egy optimális fordulata minden motornak. Hallod, érzed a gázreakcióból, hogy ebben a tartományban van-e vagy nem. Szerintem a legtöbb ember, minimális gyakorlással hamar ráérez erre.

2016. okt. 22. 19:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!