Milyen a jó váltó?
Számomra a jó váltó mindenképpen rudazatos,és a hátramenet az 5. alatt foglal helyet.
Továbbá azt szeretem,ha egyértelműen kapcsol,nem lehet mellé váltani,és egyszerre könnyeden finoman mozog a kar,de közbe érzem is a váltást,nem csak egy rudat tologatok a semmibe.
Holtjáték,váltóút,váltórúd hossza kevésbé érdekel.
"Számomra a jó váltó mindenképpen rudazatos,és a hátramenet az 5. alatt foglal helyet. "
A rudazatos dolog az igaz, de a hátramenetes dolog nettó hülyeség. Már csak azért is, mert mivan, ha 6 sebességes az autó? Meg amúgy is a jó váltós autókban (pl BMW-k) fent az 1-es mellett van a hátramenet. Persze ez nem is jelent semmit, csak mondom.
A váltót akkor szoktuk jónak mondani, hogyha rövid úton jár, tehát ha például 1-ből 2-be húzod, akkor 8-10 centit kell húzz csak a karon, nem vagy 20-at. Mikor beteszed sebességbe, akkor kell érezz egy enyhe kattanást, hogy igen, bement sebességbe az autó. Nem mint sok sz*r váltójú autónál, hogy azt sem tudod, hogy most bement e rendesen sebességbe, vagy nem. Üresben tökéletesen középre ugorjon a váltókar, ez azért fontos, mert így tudsz gyorsan 2-ből 3-ba váltani, nem is kell oldalra tolnod a váltókart, csak érzéssel előre. Az 5-dik sebességnél nem kell vagy 5 centit jobbratolnod a kart a 4-hez képest, hanem éppen egy picit, hogy szintén gyorsan tudj váltani. A rükverc legyen szinkronizált, nem hogy minden második hátramenet kapcsolásnál akkorát reccsen a váltó, hogy azt hiszed, szétmegy, a járókelők pedig azt hiszik, hogy béna vagy. Nem hiszem el, hogy 2010-ben is voltak olyan új autók, amiben nem volt szinkronizálva a rükverc.
Amúgy jó váltójú autók: összes régebbi BMW (már amelyikben nincs sz*rrá kopva), sportosabb Audik, például Audi TT (nekem az tetszett a legjobban). A középkategóriában kiemelkedik a Ford, nagyon szuper váltót tesz az olcsó autóiba is már vagy 20 éve, olyan jó váltók vannak benne, mint egy sokkal drágább autóban.
4-es
De attól, hogy én az IFA-n is meg szoktam találni minden sebességet egyből, nem jelenti azt, hogy jó is az a váltó, vagy hogy nem utálom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!