Ha éjszaka megyek egy rendszámos motorral (125) és a tompított fényszóró kialszik, de a reflektor tovább működik, akkor azt használhatom folyamatosan, lakott területen is amíg haza, vagy szervízbe nem érek?
Olyan a lámpám, hogy egy izzófoglalat van benne, és kettő szállal működik a lámpa, egy tompított, egy reflektor.
Ha felkapcsolom a reflektort akkor a tompított lekapcsol. Csak, hogy most a tompított végleg kialudt, és egyik városból a másik városba végig reflektorral mentem.
Ez egy érdekes kérdés! Motorhoz ugye nem kötelező a tartalék izzókészlet, tehát cserélni nem tudsz, de világítani meg kötelező (jelen esetben muszáj is), szóval...
Hát nem tudom, erre én is kíváncsi vagyok. :)
Távolsági fényszórót lakott területen belül tilos használni, sőt lakott területen kívül is vannak rá korlátozások.
A többi közlekedőt reflektorral elvakítani veszélyeztetésnek minődül, szólhat, sőt büntethet érte a rendőr, de az biztos, hogy a többi közlekedő anyázni fog, ha szükség esetén nem kapcsolod le a fényszórót.
Az izzókészlet valóbannem kötelező, ugyanakkor a jogszabály egyértelműen kimondja, milyen műszaki feltételeket kell a járműnek teljesítenie ahhoz, hogy a forgalomban részt vegyen.
Ha ez nincs meg, nem közlekedhet.
Jogszabály szempontjából mindegy, hogy az üzemi fék vagy a tompított világtás romlott-e el, ha a jogot nézzük, akkor kiégett tompítottal MÉG NAPPAL SEM közlekedhetsz motorral.
Na igen...mindannyian boldogan vettük tudomásul, hogy nem kötelező az izzókészlet..
...az apróbetűs részt már nem olvastuk el...ami pont erre a szitura(is) vonatkozik..(motoros)
már előttem leírták a fényszóró használatának tilalmát(is) különböző helyzetekben. Ezt bizony be kell tartani.
Nos?
"Persze ez igaz, de hajnali háromkor két falu között halál sötétben nem hagyhatom ott a motort, hogy várjak szállításra, muszáj vele hazamennem."
Tudod, hol szoktam még ezt hallani? A kocsmában:
- Nem hagyhatom itt a verdát, muszáj vele hazamennem. Majd vigyázok.
Aztán vagy sikerül, vagy sokba kerül, vagy a híradóban látjuk viszont.
Értem én a nyavalygásodat, de a kérdésed arra vonatkozott, mit tehetsz és mit nem. Márpedig a jogszabály nem úgy szól, hogy kötelező a tompított, kivéve ha. Kell. Pont. Nincs tompított, nincs motorozás. Marhára nem érdekli sem a jogalkotót, sem a rendőrt, miért nem alkalmas a motorod a közlekedésre.
Ilyenkor gyalogosan tudod folytatni a közlekedést (tolod a motort).
Legjobb módszer a megelőzés... tarts mindig magadnál izzót, és láthatósági mellényt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!