Automata váltó vs Kézi váltó Melyiknek mi az előnye?
Szerintem nem unalmas az automata. Hanem rossz. Mentem már olyan automatával ami jó volt. De az egy 300 lovas autóban volt. A többinen idegesítő volt hogy milyen sz.r.
Csak zúgatja búgatja a motort csúsztatja a kuplungot. És ezáltql hülye hangot ad az autónak. Nem tetszik se a hangja se a működése. Sokkal többet eszik vele, és ezerszer lomhább. Nem venníj automata váltóst. Pedig kényelmesebb. Csak nem tetszik ez hogy zúgatja össze vissza.
"De az egy 300 lovas autóban volt. A többinen idegesítő volt hogy milyen sz.r. "
Ezt szoktam én is mindig mondani, hogy csak 150+ lóerőnél jó. Annyi azért már elég neki. 150 ló alatt csak visszafogja a motort, még az újak is. De mostanában jók ezek a robotizált váltók, amik kezdenek terjedni a kisautókban.
Mostanában sokat olvastam erről mert szimpatizálok vele mióta sikerült egy automata váltós kocsit vezetnem kint amerikában.
Ott az emberek azért szeretik mert nagyon nagy a forgalom és elég arra figyelni, nemhogy még váltogatni közben. Kétség kívüli előnye hogy kényelmes, nem fulladsz le vele és egyszerű megindulni ha a nagy forgalomban van 1 pillanat mikor épp kitudsz kanyarodni a 2 sávos főútra.
Itthon mindenki azt mondja hogy elveszik a váltás élménye és ha elromlik akkor drága. Az tény hogy drágább, bár szerintem az se megy könnyebben tönkre mint a kézi váltó. Egyik haverom javíttatta a kézi váltóját a 20 éves kocsijánál és 40-et fizetett, azt mondta a szerelő hogy újabb kocsinál legalább 70 lett volna ugyan ez. Ez még mindig olcsóbb mint egy automata váltó javíttatása ami simán lehet 300-500 ezer forint, már ha vállalja egyáltalán a szerelő.
Nekem tetszett az hogy csak nyomom a gázt és megy, nem hiányoltam a váltást meg a kuplungolást.
Automata váltósból létezik többféle is és egy adott modellbe a gyártó csak 1 félét tesz. Pl nekem 4 sebességes hagyományos automata kellene az egyszerűsége miatt és talán ezt a legolcsóbb javíttatni ha kell, de az Opel Astra H-ba nem lehetett rendelni ilyent, csak robotizált kéziváltót, vagy ha a Golf V tetszik de a DSG váltót se akarom akkor erről is lemondhatok.
A régi automata váltóval kicsit többet eszik a kocsi, az újabbakkal viszont akár kevesebbet is mintha kézi váltód lenne, de ha elromlik akkor többet fizetsz mint amennyi üzemanyagot megspóroltál.
Kérdező!
Azt tartja a mondás, hogy nem lehet elmesélni a világtalannak, hogy milyen a szivárvány.
Mielőtt telebeszélnék a fejedet, azt tanácsolom, próbáld ki, mind a kétféle váltót. A személyes élmény -általában- minden idegen véleményt felülír!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!