Van egy Jawa Mustangom aminek nagyon rozsdás a tankja belülről. Mit csináljak vele?
Szia!
Az 1. válaszoló által csatolt megoldás a lehető legjobb, de olyan 15-20ezer Ft a költsége.
Én egy lényegesen olcsóbb megoldást választottam az MZ-m tankjához. A lépések:
1:
3-4 nagy marék csavart (facsavar, gipszkarton csavar) beletettem, majd a tankot felerősítettem a betonkeverő üstjére. Időnként változtatva a dőlésszöget forgattam vagy fél órán keresztül. Illetve paplanba bugyolálva az üst belsejébe is benyomtam, úgy is forgattam. majd a végén töltöttem rá benzint és jól kiöblítettem.
2:
Citromsavas áztatás. 13 liter vízhez (ennyi a tank térfogata) adtam 500 g citromsavat (melyet a legtöbb élelmiszerboltban kapni lehet). jól megmelegítve beletöltöttem. 2 teljes napig bennehagytam. Ez szép fémtisztára marta a belsejét.
3:
Alapos öblítés, majd ismét az 1. pont, azaz 3 marék csavar, kis vizet töltöttem rá, rázogattam (már nem betonkeverőzgettem), többször kiöblítettem.
4:
Alapos és GYORS kiszárítás. A tiszta fémfelületen hamar megjelenik újra a rozsda, ezért a 3. folyamatot követően, hajszárítóval alaposan kiszárítottam a belsejét.
5:
Supralux Tiszakorr vörös alapozót öntöttem a tankba (ez száradás után elég jól bírja a benzint), jól átforgattam benne, majd a felesleget leeresztettem. Pár nap száradási idő után kész a cucc.
Ezt a télen csináltam meg, egyelőre jól szuperál.
A költsége össz-vissz kb. 3-4 ezer Ft volt (Tiszakorr alapozó+ citromsav).
Mármint a Supralux Tiszakorr festékre gondolsz?
Nekem nem marta le a benzin. Meg kell várni a teljes kiszáradását (én a biztonság kedvéért 2 hetet vártam vele).
Olvastam már olyan tapasztalatokat, hogy a benzintől kicsit megpuhult ez a bevonat, de nem oldotta fel, nem vált le.
Igen. Csavaros-betonkeverős művelettel az enyémből is rengeteg trutymó kijött, de a rozsdát nem szedi ám le fémtisztára. Nekem is elég rozsdás maradt, de a citromsav csodákat művelt benne.
Lényeg hogy forró vízben kell feloldani, úgy beletölteni a tankba, teljesen színig. Majd ahogy hűlik, nyilván lejjebb megy a szint, így időnként utána kell tölteni. Két napig mindenképpen álljon benne. Aztán nagyon alaposan ki kell öblíteni + ismét csavar+szeg rázogatással is tisztítani...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!