Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért becézik -szar- -nak...

Miért becézik -szar- -nak (merga) a Mercedest? Szerintem van az olyan patinás és jó autó, hogy ilyen becenév nem illik hozzá. Nekem ugyan nincs Mercedesem, de nem örülnék neki ha mások lépten-nyomon "mergának" (szar) neveznék.

Figyelt kérdés
2016. máj. 26. 13:17
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Volt mergám és elég sok embert ismerek akinek szintén van, de még soha nem hallottam senkitől, hogy a merga szót a kulával azonosítaná. Bevallom, hogy félművelt vagyok, mert a kutyagumi latin kifejezését eddig a kérdésig nem is ismertem. Viszont elégvolt beírnom a gugliba annyit, hogy "merga jelentése" és a második találat néhány sorának elolvasása után rögtön műveltebb lettem. Szóval, nekem a merga továbbra is csak egy becenév marad, még ha ez a félműveltség bizonyítványa is szerinted.
2016. máj. 26. 22:24
 12/15 anonim ***** válasza:
Az emberek 99,9 % nem tudja hogy ezt is jelentheti, innentől fogva meg nem is szidásként jön elő. :D
2016. máj. 26. 22:38
 13/15 anonim ***** válasza:
40%
"canis merga"-ra, kifejezésként, 817 találatot hoz a gugli. Nem tudom, ebből hogy hozod ki, hogy milliók ismerik. :) Ez egy mém, ami latinul nem tudó magyarok között terjedt el, mert meg lehetett viccelni vele más latinul nem tudó magyarokat. Hülye vicc volt, szerencsére mára jórészt feledésbe merült. És igen, "tudni" valamit anélkül, hogy utánanéznél, és nagy arccal bizonygatni a saját igazadat félműveltségre vall. De látom, neked sem kell a szomszédba menni egy kis személyeskedésért. :) Kár, hogy az internet még nem létezett akkor, amikor én már bilit használtam. De próbálkozz még nyugodtan, szórakoztatsz :)
2016. máj. 27. 08:52
 14/15 anonim ***** válasza:
21%

Ha már félműveltséggel dobálózunk, utánajárhatnánk a "kániszmerga" etnográfiai eredetének!

Például itt egy forrás: [link]

Igen, "g" betűvel ez egy létező tájnyelvi kölcsönszó volt, elsősorban az Alföldön.

És hogy miért "g"-vel? Mert a nyelv már csak ilyen. Így lett a krcsmából először korcsma, majd utána kocsma. Vagy így lett az iszkra szóból szikra. Vagy a medved szóból medve. Vagy így lett a rátott húsból rántott hús, miközben semmi köze a "ránt" igéhez. Mégsem jutna eszünkbe mindenféle iditának titulálni azt, aki kocsmát, rántott húst, vagy medvét emleget. Annyi a különbség, hogy míg ezek a szavak fennmaradtak, addig a kániszmerga javarészt eltűnt.

De miét g-vel mondták? Talán g-vel a magyarnak könnyebb volt ejteni. Vagy egyszeűen csak spontán torzult, mint a fentebb említett szavakban is.

Ettől függetlenül a Mercedes személygépjárművek becéző alakja nem valószínű, hogy összefüggésben van ezzel, tekintve, hogy időben, és szociolingvisztikai közegben is élesen elkülönül a kettő. Ennek ellenére azon kevesek számára, akik mind a két "mergát" ismerik, lehet akár felháborító, akár humoros, ízlésvilágtól függően.

2022. ápr. 29. 19:48
 15/15 Fingkirály válasza:
A "merga" mint a Mercedes becézése hasonlóan keletkezhetett, mint a "bringa" szavunk a biciklire.
2023. júl. 29. 21:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!