Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogyan váltsak fel finomabban...

Hogyan váltsak fel finomabban és gyorsan?

Figyelt kérdés
Kicsi benzines oktatóautóval, amikor indulok el fogópontnál adok gázt és engedem rá a kuplungot. Amit észrevettem, hogy lassan váltok fel 2-esbe, de ami jobban idegesít, hogy megyek 3-dikban mondjuk 35-el és akarom a 4-be való váltást. Ilyenkor a gázt elveszem és gyorsan kinyomom a kuplungot, majd lassan engedem fel. Utána adok gázt csak. Néha érzek ilyen megtorpanást, vagy valami kisebb ütést. (utóbbi talán a hirtelen felengedés miatt). Kíváncsi lennék rá, Ti hogyan szoktatok váltani? Váltót lassan üresbe és onnan rakom fokozatba, nem szokásom tépkedni…

2016. máj. 12. 11:53
 1/5 anonim ***** válasza:
Össze kell hangolni a két pedált. Tehát például amikor váltasz pl. 3->4-be, kinyomod ugye a kuplungot, leveszed a gáztól a lábad, majd szimplán a váltókart függőlegesen lefelé lehúzod egy mozdulattal. Én sosem várom meg hogy visszaugorjon középre. Az a lényeg hogy ne mereven kaparszkodj a váltóban, csak finoman, 3 újjal szépen, lazán. Akkor nem fog akadni. Na most ugye betetted 4-be és enged fel szépen a kuplungot, úgy félúton pedig már elkezhetsz adni neki egy kis gázt, és ahogy engeded egyre feljebb a kuplungot annál jobban nyomod le a gázt. Ilyen harmónika mozgással. Ellenkező esetben ha csak akkor adsz gázt, amikor már teljesen fennt van a kuplung, rugdosni fog az autó. Először inkább majd próbáld lassan csinálni ezt a technikát, majd amikor már jól megy, úgyis rutinból fog majd menni az egész. Remélem érhető voltam, próbáltam az lenni. :D
2016. máj. 12. 13:29
 2/5 anonim ***** válasza:
Van egy ideális tempója a váltásnak, amire rá lehet idővel érezni, csak sajnos ez változó és függ pár dologtól (fordulatszám, terhelés, lejtő, emelkedő, stb) A gyakorlatban kézi váltóval szerelt autónál sűrűn előfordul hogy fellép némi rángatás még nagy gyakorlatú vezetőnél is. De ennek nem sok jelentősége van, az autó erőátviteli rendszere úgy van tervezve hogy elviselje ezeket a plusz terheléseket, tehát műszakilag nem indokolt feltétlenül rángatásmentesen váltani. Persze minél simábban megy végbe a váltás folyamata, annál hosszabb életűek lesznek a hajtás elemei és annál komfortosabb lesz az utazás. Szóval gyakorolj csak szorgalmasan, belejössz majd idővel.
2016. máj. 12. 13:31
 3/5 anonim ***** válasza:
Nekemfelso sebessegnel adtam gazt es siman be is ment, de azt modtak ne csusztassam a kuplungot. Amugy meg rugdos.
2016. máj. 12. 18:53
 4/5 anonim ***** válasza:
Majd idpvel emgszokod akkor már emgy úgy hogy nem ekll külön figyelned sem.
2016. máj. 12. 21:22
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat és segítségeket! Remélem, ahogy írtátok idővel jobban fog menni. :D
2016. máj. 12. 21:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!