Igaz, hogy az 1.6,8 szelepes motor nem szereti a magasabb fordulatokat?
Azt hallottam valakitől, hogy hamar tönkremennek, ha magasabb fordulatszámon használják őket. Igaz ez?
Én úgy gondolom, hogy bírnia kell, benzinmotor, és úgy van kitalálva, hogy a piros csík, redline alatt mindent kibírjon.
Nem pörgetem állandóan, de néha azért odalépek neki.
Nem ilyen az összefüggés..
A 8 szelepes motoroknak jellemzően kisebb a maximális fordulata.
Akár 8, akár 16 szelepes a motor a maximális fordulat közelében használva kisebb lesz az élettartama.
Nem igaz. Bírja az.
Észrevehetően tohonyábban akar pörögni mint a 16V, lehet hogy ezt hallottad/mondták, az igaz.
Mindaddig, amíg üzemmeleg a motor nem árt neki, ha pörgeted kicsit jobban. Ami esetleg csökkenti az élettartamát, az pl. ha egy meredekebb emelkedőn mész fel 4-esben, érzed, hogy alig bírja a motor, de lepadlózod.
Egyébként az általad tapasztalt jelenséget, miszerint a 8 szelepes jobban húz kisebb fordulaton én is tapasztaltam. Valahogy nyomatékosabbnak éreztem a 16 szelepes változatnál, de nem tartom kizártnak, hogy a váltó rövidsége miatt. A gyengébbik az egy 2000-es SEAT Ibiza (1.4 60 lóerő, 8 szelep), az erősebbik pedig egy 2007-es SEAT Ibiza (1.4 86 lóerő, 16 szelep) volt egyébként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!