Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Dízel autók összhatásfoka...

Csabesz80 kérdése:

Dízel autók összhatásfoka hány százalék kb?

Figyelt kérdés
Nem a dízel motor érdekelne, arra olvastam maximum 42% körüli értéket. Engem az érdekelne, hogy amikor pl télen a motornak nem csak a mechanikus energiáját hanem a termelt hőjét is hasznosítjuk (fűtésre) akkor a kettő együtt kb milyen viszonyban van a befektetett energiához képest?
2016. febr. 17. 12:23
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Ehhez tudni kéne a fűtés termikus teljesítményét, amit kicsit nehéz meghatározni. De elektromos autók felhasználói szerint a fűtés nagy hidegben akár 7 kW-ot is meg tud enni, tehát kb. ilyen értéket kell hozzáadni a motor átlagos kimenő teljesítményéhez.
2016. febr. 17. 12:36
 2/5 anonim ***** válasza:
Szerintem viszont nem, mivel a belsőégésű motoroknál a veszteséghő kerül felhasználásra a fűtőrendszerben. Szóval nincs lényegi eltérés egy üzemmeleg motor esetében, hogy most fűtesz-e vagy nem
2016. febr. 17. 14:15
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
14:15 Összhatásfokot kérdezett a kérdező. Azaz hasznos teljesítmény/összes teljesítmény. A motor hulladékhője kb. ugyanannyi, viszont ha ennek egy részét az autó fűtésére használjuk, akkor az már hasznos teljesítmény, nem megy veszendőbe.
2016. febr. 17. 14:45
 4/5 anonim ***** válasza:
Ha így nézzük akkor nagyon messzire kellene menni, mert minden csörgő zörgő forgó alkatrész mozgatását, elektromos teljesítményt vissza kellene vezetni valamiféle hőmérlegre. Ami meg közelítően lehetetlen ilyen szinten.
2016. febr. 17. 15:02
 5/5 anonim ***** válasza:

A 41% körüli az optimális üzemmódban a maximális teljesítmény. Az autóban általában a motor állapota messze van az optimálistól. A korszerű motorok összetett vezérlése ezt valamennyire ellensúlyozza (azért csodák nincsenek)

A hasznos teljesítményt kehet értelmezni a motor főtengelyén mért teljesítmény alapján, vagy az autó kerekén mérve.

Ez utóbbi nyilvánvalóan alacsonyabb.

A két mérési módszer közötti filozófiai különbség, hogy a fűtésre és a segédüzemekre fordított energiát veszteségnek számoljuk-e el.

Pontos számot nem tudok mondani, az nagyon sok dologtól függ, de a gyakorlatban szerintem jó esetben az optimális fele (szubjektív becslés)

2016. febr. 17. 16:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!