Csabesz80 kérdése:
Dízel autók összhatásfoka hány százalék kb?
Figyelt kérdés
Nem a dízel motor érdekelne, arra olvastam maximum 42% körüli értéket. Engem az érdekelne, hogy amikor pl télen a motornak nem csak a mechanikus energiáját hanem a termelt hőjét is hasznosítjuk (fűtésre) akkor a kettő együtt kb milyen viszonyban van a befektetett energiához képest?2016. febr. 17. 12:23
1/5 anonim válasza:
Ehhez tudni kéne a fűtés termikus teljesítményét, amit kicsit nehéz meghatározni. De elektromos autók felhasználói szerint a fűtés nagy hidegben akár 7 kW-ot is meg tud enni, tehát kb. ilyen értéket kell hozzáadni a motor átlagos kimenő teljesítményéhez.
2/5 anonim válasza:
Szerintem viszont nem, mivel a belsőégésű motoroknál a veszteséghő kerül felhasználásra a fűtőrendszerben. Szóval nincs lényegi eltérés egy üzemmeleg motor esetében, hogy most fűtesz-e vagy nem
3/5 anonim válasza:
14:15 Összhatásfokot kérdezett a kérdező. Azaz hasznos teljesítmény/összes teljesítmény. A motor hulladékhője kb. ugyanannyi, viszont ha ennek egy részét az autó fűtésére használjuk, akkor az már hasznos teljesítmény, nem megy veszendőbe.
4/5 anonim válasza:
Ha így nézzük akkor nagyon messzire kellene menni, mert minden csörgő zörgő forgó alkatrész mozgatását, elektromos teljesítményt vissza kellene vezetni valamiféle hőmérlegre. Ami meg közelítően lehetetlen ilyen szinten.
5/5 anonim válasza:
A 41% körüli az optimális üzemmódban a maximális teljesítmény. Az autóban általában a motor állapota messze van az optimálistól. A korszerű motorok összetett vezérlése ezt valamennyire ellensúlyozza (azért csodák nincsenek)
A hasznos teljesítményt kehet értelmezni a motor főtengelyén mért teljesítmény alapján, vagy az autó kerekén mérve.
Ez utóbbi nyilvánvalóan alacsonyabb.
A két mérési módszer közötti filozófiai különbség, hogy a fűtésre és a segédüzemekre fordított energiát veszteségnek számoljuk-e el.
Pontos számot nem tudok mondani, az nagyon sok dologtól függ, de a gyakorlatban szerintem jó esetben az optimális fele (szubjektív becslés)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!