Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Nem érdemes autóba ülnöm ha...

Nem érdemes autóba ülnöm ha havazik?

Figyelt kérdés

Friss jogosítványom van, de már vezettem hóban, a család Suzuki Swiftjét, 53 lóerős autó,semmi gond nem volt,eleinte kicsit féltem, de a végre nagyon belejöttem.

Viszont ez az autó a mai nappal egészen jövőhétig szerelőnél lesz, nekem viszont rengeteg dolgom lenne a városban, pont aznap amikorra a havat mondják.

Ráadásul 7-10 centit.

Nos, van egy olyan opció,hogy nagypapám régi Fordjával megyek, talán Sierra?Ha van ilyen, nem tudom.

100 valahány lóerő, nincs benne semmi "segítség", ráadásul hátsó kerék hajtású.

Édesapám azt mondta,hogy bátor vagyok, ha azzal elmegyek, de ő nem tart vissza.

Emlékszem, mikor papám vezette, akkor is mindig kicsúszott a hátulja, bár ő kicsit szórakozott is vele, mert élveztem hátul,gyerekként.

(új kora óta a családban van a kocsi)

A gumik nem rosszak, de nem is újak, papám azt mondta,hogy induljak érte, szívesen odaadja.

Nagyon félek ettől a kocsitól, kétszer olyan erős mint a Suzuki, sosem vezettem még.Most egy kicsit tudnám szokni hó nélkül, de ha leesik a hó...

Nem szeretnék balesetet okozni,vagy elszenvedni, ugyan így elakadni sem.

Papám azt mondta,hogy túlreagálom, nem olyan vészes, ez is csak egy autó, fog az menni.

Büszke lennék magamra, ha baj nélkül megjárnám hóban az utat, egyfajta kihívás is ez az egész.

De ti mit gondoltok erről, mit javasolnátok?

(kocsi nélkül kb 3 órával hosszabb lenne a napom)

2016. jan. 22. 15:34
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
55%

Ha lesz hó, akkor ne indulj el vele szerintem. Hátsókerekessel elcsúszik a hátulja, és az árokban vagy. Ha viszont kiismered az ilyen autókat, gyakorolsz, megtanulsz ellenkormányozni stb., akkor jobb is lehet, mint egy elsőkerekes.

Írtad, hogy nincs semmi elektronika, ami segítene. Az rosszabb, mert a legkisebb gázadásra is megindulhat a kocsi hátulja.

Ha lesz időd, akkor kérd meg nagypapit, hogy mutassa meg ezeket a dolgokat, mert nagyon élvezetes tud lenni egy ilyen autó ilyen időben. :) (más időben is, csak az a gumiknak nem túl jó)

2016. jan. 22. 15:41
 2/16 anonim ***** válasza:
69%
Semmit nem ér a hátsókerekes autó, ESP,ABS és egyéb hárombetűs cuccal még érne valamit de így ne nagyon menj vele, vagy ha nagyon szeretnél vegyél pár cementes zsákot és rakd be hátra talán ér valamit.
2016. jan. 22. 15:42
 3/16 anonim ***** válasza:
100%
teszel hátra 100kg oszt meg van oldva nem kell fosni lada+ nyári gumi kombóval azért rengetegen közlekedtek régen mégsem volt roncsderbi,kopott szarrá keményedett nyári gumi azért okozhat gondot
2016. jan. 22. 15:59
 4/16 anonim ***** válasza:

hármasnál a pont!

Igenis tessék hóban is hajtani, akárhány lovas a kölcsönautó.Nekem is volt egy Ghiám, csak spóroltam(akkor) és azt hittem, hogy sima gumival is tudok menni...hát nem tudtam.

Az új, vagy jó állapotú hógumi az alap, és azért kell még hátra két-három zsák homok/sóder, mert abból akár tudsz is szórni a kerék alá.(is) (lapát, vontatókötél, kesztyű és teletank javasolt)

Az írásodból kitűnik, hogy okos, összeszedett ember vagy, csak még tapasztalatlan...nos itt a ragyogó alkalom, tessék csiszolni a képességeidet.

Ne felejtsd el, az úton senk nem fog téged bámulni, hogy jééé...ott egy kezdő. A rutint pontosan így lehet összeszedni.

Én is pont így kezdtem..zsigulival ugyan, ami dobálta a farát rendesen, de ettől izgalmas. Ha kulturáltan kezeled a lóerőket, te leszel az utak királya.

jó utat.

2016. jan. 22. 16:21
 5/16 anonim ***** válasza:

Tökmindegy, ki mit dumál kipörgésgátlóról, ABSről, meg mindenféle hóriasztó, jégolvasztó szuper gumikról. Adott egy feladat amit meg kell oldani. Legfeljebb a megszokottnál óvatosabban közlekedsz, és 10 perccel tovább tart az út. Első vagy hátsó hajtás, nem mindegy?

Hallgass a Papára "ez is csak egy autó".

Este, ha végeztél, igyál meg valamit a nagy ijedtségre. :D

2016. jan. 22. 16:24
 6/16 anonim ***** válasza:
Hát nem éles helyzetben kéne először beülnöd egy hátsókerekes autóba, mert alattomos tud lenni, főleg ha teljesen tapasztalan vagy ezen a területen. Csak akkor menj vele ha rendes téli gumik vannak rajta, különben szenvedni fogsz már egy lámpától való elindulásnál is. A Suzukik téli gumival, meg kis túlzással a fejed felett fognak átugrálni, ettől még jobban akarod nyomni neki de az csak tovább ront a helyzeten. Kanyarodáskor még a motorfékkel is csinján kell bánni, mert még attól is megcsúszhat a hátulja ha visszaváltasz és ráengeded a kuplungot, főleg ha már a kanyarban van az autó. Nekem mikor BMW-m volt és jeges volt az út (sima hó még nem akkora gond)úgy kanyarodtam hogy kivettem a váltót üresbe, befordultam majd vissza sebességbe és mentem tovább. Na így elég biztonságosan lehet kanyarodni. Egyébként így üresben gurulva a BMW-nek is az eleje csúszik ha már elérte a határhelyzetet, pont mint egy elsőkerekes autó.
2016. jan. 22. 16:26
 7/16 anonim ***** válasza:
Ezzel a sóderezéssel meg cementezéssel az a gond hogy bár a trakciót segíti a plusz súly, de nehezebb lesz az autó és így nehezebben áll meg, ha megindul a hátulja akkor meg nehezebb megfogni.
2016. jan. 22. 16:29
 8/16 Beviz Elek ***** válasza:

Mint írták, érdemes berakni vagy 100kg a csomiba, jobban tapad.

Talán indulásnál benéznék az első üres parkolóba hogy kipróbálhasd hogy milyen is el. Kanyarban egy kis gáz a jégen is forogsz is. Ha már tudod hogy mire számíthatsz, az már fél siker, nem kell pánikolni. Ne idegeskedj ha mást feltartasz, ne próbáld meg felvenni a tempójukat. Sokat vezettem hóban (hátsókerekest keveset), de én sem mernék jampizni egy olyannal csak sok sok km után.

Én mindenképp elmennék, kipróbálod magad, tapasztalatlanul izzadni fogsz rendesen, de utólag csak egy jó emlék marad.

Ha valóban lassan mész és nem hiszed magad Vin Dieselnek a második sarok után, akkor legrosszabb esetben is maximum megnyomod picit a bódét. Kellemetlen, szivatni fognak vele, de hidd el hogy nem átkoznak ki a családból. Sajnos az ilyen mindig benne van a pakliban, de 2 lehetőséged van:

1. A legjobb tudásod szerint nekiugrasz a feladatnak és lesz ami lesz (akárhogy sül el, te tanulni fogsz belőle)

2. Ülsz a komfort zónádban és minden nehéznek tűnő feladatot elkerülsz. 10 év múlva azt veszed észre hogy csak a bevásárló központig, az állomásra mész kocsival, ide is csak ha jó az időjárás.

Hidd el, anyósom is csak a begyakorolt útvonalon tud menni, ismer minden táblát és sosem veszi észre ha ez megváltozik.

2016. jan. 22. 16:56
 9/16 anonim ***** válasza:

Pont hogy ki kell használni a lehetőséget, hogy lásd azt is, hogy milyen hóban vezetni.

Ha nem érzed még a hátsókerekes autót, akkor azt csináld, hogy kanyarban ne nagyon adj gázt, csak éppen minimálisan ha muszáj. Illetve gyorsításnál is csak nagyon finoman. Egyébként úgy viselkedik mint egy elsőkerekes, ha ezeket betartod. Ja és ne foglalkozz azzal, ha valaki nagyon siet a hátadnál, előzzön meg.

2016. jan. 22. 17:40
 10/16 anonim ***** válasza:
0%
Nem kéne.
2016. jan. 22. 19:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!