Lehetséges, hogy az ABS csak első kerekekre van bekötve?
Az autó: 2008 1.4 benzin Hyundai Accent MC. A gumi 1,5 éves(DOT szám) 185/65 R14 Toyo S943 Snowprox, azonos nyomáson vannak a gumik.
Történt ugyanis, hogy nagyon minimálisan oldalra lejtő úton 80km/h-val haladva kellet fékeznem egy közepeset(55-re lassultam vissza). Ekkor a kocsi hátulja elindult oldalra a lejtés irányába(az utat ismerem, és itt nincs nyomvályú és semmi más). kb 20-25cm-t mehetett oldalra, ekkorra már észrevettem a csúszást, és leléptem a fékről. Ekkor viszont nem úgy érződött, mintha a csúszott kerék mikor újra megtapad, és dob egy kicsit az autón, hanem simán mintha álló helyzetből indulva ment tovább az autó.
Az ABS visszajelző nem jelez hibát. Nem is kapcsolt be eközben az ABS. Később havas részen kipróbáltam, és rendben működött az ABS.
Nem keveset vezettem már, de ilyennel még nem találkoztam.
Köszönöm a válaszod.
A gyártó guminyomás ajánlása eléggé kevesetmondó.
2.1bar mindenhol (a B oszlopon is csak ennyi van), ezen is vannak a gumik.
Ezek szerint ennek az autónak ilyen könnyen elkönnyül a hátulja az első kerekek megcsúszása nélkül.
Ahhoz már ESP kellett volna, hogy ne törjön ki a hátulja.
Egyébként nem biztos hogy blokkoltak a hátsó kerekek, attól még kitörhet a hátulja, ha forognak is a kerekek. Ezért nem szabad többek között kanyarban fékezni, persze vannak szituk, amikor muszáj, jól megoldottad a dolgot.
Jó az ABS-ed...azt írod, nem keveset vezettél..akkor sok mindent tudnod kellene...például a guminyomást úgy állapítják meg, hogy a sofőr+1 fő(ez a kezelési könyvben részletezve van egy egész oldalon, táblázat formájában)mikor mekkora nyomás. Az átlagembber felfújja 2,1-re, aztán évekig így jár vele..
a guminyomáson kívül, még nagyon fontos a gumi anyaga, mintázata, a külső hőmérséklete, a lengéscsillapító állapota, minősége, és a hátsó súly..
Jó az autód, ne csinálj semmit, hagyd a gumit 2,1-en.
Amit írtál, az mindenkivel, mindennap előfordul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!