Nincs olyan kategória hogy autó, kamion.
Gépjármű, személygépkocsi, tehergépkocsi, nyerges vontató, nyerges vontatóból és félpótkocsiból álló járműszerelvény viszont van.
Második is igazat ír, de ha úgy vesszük, igen.
Az autó szó önmozgó. Nem állat vagy ember vonja, hanem önmagától, a benne lévő gőz-, benzin-/dízel- stb. motortól. Ez alapján igen. Köznyelvben viszont a személyszállításra való, kevés utas befogadására való gépjárművet hívjuk autónak. A társaskocsi (mai nevén busz) sem autó ez utóbbi, általánosan használt értelemben, noha az is önmagától megy.
Nálunk volt egy buszvezető, tömeg volt a busz elején, a hátulja meg szinte üres volt, aztán alig tudtak már felszállni, mire hátraszólt az utasoknak:
-Legyenek szívesek bentebb menni az autóban...
Egy Ikarus 435-ös csuklós busz volt. :D
a nyerges vontatóra meg azt mondják, hogy traktor. Még sincs köze hozzá. De a tandemes pótkocsi se tandemes hivatalosan, hanem vonórudas, de így állítom még a tapasztalt sofőrökből is vakarná némelyik a fejét. Van nyerges, vonórudas (tandem), és forgózsámolyos. De láttam már nyerges pót mögé kapcsolt tandemes pótot is :D A nyerges ugye két részből áll: nyerges vontató + félpótkocsi, a tandemes és f.zsámolyos pedig hát gondolom egy teherautó + pótkocsi szerelvény.
De sokan azt hiszik a teherautóra, hogy kamion, de nem. Meg az én véleményem szerint csak a nyerges az igazi kamion, most ezért lehet megköveznek, de a tandemesek meg forgósok nekem nem adják át a kamion érzést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!