Index lámpákba mennyire célszerű LED izzókat tenni?
Figyelt kérdés
Láttam egy autóban ilyet, de gyenge volt, ami sötétben még nem is baj, de nyáron, tűző napon nem hiszem, hogy sok látszódik belőle.
Ha erősebb minőségű, nem ,,kukorica" formájú LED-et teszek bele akkor elérhetem e azt, hogy ne épp gyengébb, hanem erősebb legyen az ereje?
Természetesen sárga színűre gondoltam.
2016. jan. 9. 12:32
1/5 anonim válasza:
Nem érdemes, mert a lámpatest pontszerű, izotróp fényforráshoz van tervezve.
2/5 anonim válasza:
Nem sok értelme van. Szakaszosan működik, megtakarítás -miatta szinte semmi.
3/5 anonim válasza:
Első jól mondja, plusz az autó elektronikája sem biztos hogy le tudja kezelni a LED nagyságrenddel kisebb áramfelvételét. A divaton kívül semmi nem indokolhatja a LED-et olyan lámpatestben ami nem arra lett tervezve és engedélyeztetve (E jel). Rosszabbul fog látszani, mint hagyományos izzóval, ez pedig fokozza a balesetveszélyt. Hidd el nem mindenki a te indexedre fog figyelni, azt várva hogy mikor láthatja azt a pazar fényjelenséget amit te annak gondolsz. Az a jó ha a forgalom többi résztvevője már a szeme sarkából is látja hogy te jelzed az irányváltoztatási szándékodat, na ennek az esélyét csökkenti az utólagos LED átalakítás. Bizonyos körökben nyilván ciki egy átalakítatlan autó, de hidd hogy a gyári konfiguráció elég sok szempont szerint van úgy kialakítva ahogy. Az más helyzet ha pl egy eleve LED-es lámpatestre (persze E jeles) cseréled az eredetit. A gyártók a biztonsági szempontok mellett törekszenek a gyártási költségek leszorítására is, márpedig ezen a területen egyelőre még verhetetlen a normál izzós lámpatest.
4/5 anonim válasza:
Nem érdemes. Havernak LED mániája van egyszer áthívott hétvégén hogy segítsek neki megvalósítani az autója LED ezését. A műszerfal világítással még nem is volt baj ezt megcsinálni, jól nézett ki, erős fénye volt és nem is volt zavaró. Akkor jött azzal hogy az indexet is csináljuk meg, átalakított izzókat vásárolt hozzá tehát pár perces művelet volt egy csere. Viszont mire az összest kicseréltük és eljött a próba ideje, az összes elég gyorsan villogott a kelleténél úgy mint ha egy kiégett volna. Akkor ugye nem tudtuk sokáig mi a probléma, felhívtam egy ismerősöm aki autó villamossággal foglalkozik hogy nézze már meg nekünk mit rontottunk el. Akkor már telefonba mondta hogy semmi nincs elrontva, annyi a probléma hogy a LED-nek kisebb áramerősség kell és ugye mivel a relé úgy van megterezve hogy 4 vagy 6 normál izzót bírjon el és a szerint villogjon nem véletlen van az ha 1 kiég akkor gyorsabban villog az egész. Akkor mondta hogy 2 dolgot tehetünk. Vagy az összes LED-hez teszünk ellenállást ami macerásabb, vagy szerzünk egy megfelelő relét ami LED-hez van kitalálva. Ismerős szerzett is relét be is tettük jó is volt sötétben teszteltük tényleg erősen lehetett látni nem is volt zavaró. Viszont nappal is jó volt de csak akkor volt látszata ha közel állt valaki az autóhoz és közvetlen odanézett. Mert ugye a LED erős de a fényszórása már nem az igazi, messzire nem látni jól vele. Ez pont akkor volt mikor az első fényszórókba is LED-et akart és sokat költött rá mert minőségit akart. Az autó fényszórója erős fényt adott ki majd megvakultam tőle amikor oldalról figyeltem, de amikor kimentünk vele az útra sötétedésbe egyrészt majdnem minden második autós villogott hogy zavarja őt a fény, a másik probléma amikor lakott területen kívülre értünk akkor jóformán alig láttunk vele. A távolságija még pocsékabb volt minőségileg semmit nem ért, csak a közelben lévő tárgyakat emelte ki igazán de messzire nem láttunk pedig jól be lett állítva a fényszóró de akkor épp szerelőhöz bementünk másnap hogy állítsák be mert hátha mi rontottunk el valamit, a szerelő meg közölte hogy ott rontottuk el hogy nem megfelelő izzót raktunk be. Oké hogy LED meg erős de a leglényegesebb funkcióját nem látja el, és ez csak parasztvakítás hogy hű de jó mert erős meg modern meg kevés áram kell neki, oké igaz is ez, de a leglényegesebbet hogy megfelelően lássunk vele arra nem alkalmas.
5/5 A kérdező kommentje:
Akkor szerintem a féklámpát meg az indexet nem bántom. A hátsó ködlámpákban illetve a tolató lámpában kicseréltem fehér LED-re a hagyományos izzókat, a hátsó ködlámpa már nem vakít és a tolatóval pedig jól látszom + látni jó lehet vele olyan helyen is éjsaka ami egyáltalán nincs kivilágítva. Ez a csere helyes volt e ezzel az eredménnyel?
2016. jan. 9. 14:37
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!