Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Most tanulom a vezetést,...

Most tanulom a vezetést, elindulással, megállással, váltással lenne kérdéseim válaszolnátok?

Figyelt kérdés

Csak 2 órán voltam eddig,telitettek az oktatók így 2 hetente tudok egyszer menni,mire valamit megtanulok a következő órara el is felejtem:-(

Segítsetek kérlek!

Pontokba szedem kérdéseim.

2016. jan. 2. 19:56
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
nyomassad
2016. jan. 2. 20:01
 2/13 A kérdező kommentje:

1.Elindulás:Tehát amikor elindulok bekapcsolom a lámpát,kéziféket kiengedem,kuplungot benyomom, egyesbe teszem a váltót(balra és előre)pici gázt adok és óvatosan engedem fel a kuplungot.

Ez így jó,vagy a sorrend nem stimmel?

2.Váltás:Ha így haladok akkor egyesből kettesbe kell tennem a váltót?Na de ez hogy megy?

Tehát egyesből simán kettesbe tehetem a váltót?

Tehát kuplungot benyomom és balra hátra tolom a váltót?

És ha még gyorsabban kell menni akkor hármasba kell tennem a váltót?

Tehát kettesből simán kuplung benyomásával hármasba teszem középre előre nyomom a váltót?

Négyes az hátra jobbra van?

Ötös az előre jobbra?

3.Megállás,lassítás:

Tehát ha lámpához közeledek ami lassan piros lesz,és még másik autó is van előttem akkor ha leveszem a lábam a gázról az lassít?

Vagy hármasból kettesbe menjek ha lassítani akarok?

Illetve amikor meg kell állni,leveszem a lábam gazról,pici fék és nullba kell a váltót tenni?

Indulashoz készülve láb kuplungon,egyesbe tenni a váltót majd amikor indulhatok akkor pici gáz,kuplung óvatosan felenged.

Ez így van?

2016. jan. 2. 20:09
 3/13 A kérdező kommentje:
Tudom hogy sok meg zavaros amit írok,de ma úgy megy hogy nem tudsz semmit csak elindulni és már cipelnek a városba be,nincs 10 óra rutin pálya.
2016. jan. 2. 20:11
 4/13 egySanyi ***** válasza:
Régen se volt ez másképp. Első órán beültem egy belvárosi parkolóban és némi segítséggel kivezettem a rutinpályára. Hiába mondtam az oktatónak, hogy de hát én még sose vezettem autót.
2016. jan. 2. 20:22
 5/13 anonim ***** válasza:

1. SIKK Tehát sebesség, irányjelző, körültekintés, kézifék és indulsz. (világítás nem kell a városban, ha nem indokolják a látási viszonyok, ezt tanultad)

1-es bal elöl, 2-es bal hátul, 3-mas középen elöl, 4-es középen hátul, 5-ös jobb elöl, hátramenet változó, de be van rajzolva a váltókarra.

Ha felengeded a gázt, akkor az autó lassul (motorfék). Fékezel, mikor lassul az autó és rángatni kezdene, benyomod a kuplungot, de közben nem engeded fel a féket. Megállsz, üresbe teszed. Aztán elindulsz, ahogy már írtam. Persze lámpánál nem muszáj kézifék, ha nem gurulsz hátra és a körültekintés is mérsékeltebb, mert nincs, akinek elsőbbsége lenne veled szembe, kivéve, ha letérsz az útról, de ezt nyilván tudod.

2016. jan. 2. 20:26
 6/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek!

Elméletben sokat felejtettem,mert vizsga után hónapokat vártam oktatóra,most meg heteket hogy tudjak néha menni.

2016. jan. 2. 20:48
 7/13 anonim ***** válasza:

Amit valóban megtanultál, azt már nem felejted el hetek, hónapok múlva sem.

Az igaz, hogy előnyösebb lenne heti két alkalommal gyakorolni, mert vezetni nem az oktató mellett tanulsz meg, ő csak megmutatja az alapokat, de ahhoz az együtt töltött 30-60 óra kevés, hogy rutinból menjenek a dolgok.

Amikor a tanuló már képes átgondolni a helyzeteket, helyesen cselekedni, akkor mehet vizsgázni, jogosítványt kaphat, s akkor kezdődik az igazi tanulás, amikor magára lesz utalva, egyedül kell vezetni az autót.

Mindezt azért írom, hogy ne legyenek túlzott elvárásaid, törekedj minél jobban teljesíteni, fejlődni, de a hibák közül csak azokon rágódj, amit már illene tudni (2 óra után olyan nincs).

A "felejtésről" annyit, hogy az agy akkor is dolgozik a tanultakon, amikor nem is gondolsz rá, nagyon sok példa van pl. arra, hogy a parkolások mikéntére olyankor éreznek rá a tanulók, amikor az autó közelében sincsenek - a sok rossz és a néhány jó kísérlet tapasztalatait feldolgozva érthetővé válik, hogy mit miért, hogyan kell csinálni.

Ugyanez vonatkozik a sebességváltásra is, kezdetben kínlódik a tanuló, nézi a váltót, fordulatszámmérőt, kilométerórát, rendezetlenek a mozdulatai, később (bár nem feltétlenül az oktató mellett) eléri azt a szintet, hogy ösztönből érzi, hogy váltani kell, tudatosan már nem is figyel arra, csak a tudatalatti dolgozik (hallja az motor hangján, érzi az autó viselkedésén, hogy váltani kell, pedig nem figyel rá különösebben)

2016. jan. 2. 21:08
 8/13 anonim ***** válasza:
Hát ilyenkor jó ha van otthon egy autó, amin tudnál gyakorolni. Amúgy 2 óra után egész jól nyomod elméletben a dolgokat, főleg ha előtte ténnyleg semmit nem tudtál a vezetésről.
2016. jan. 2. 21:15
 9/13 anonim ***** válasza:

Az elméleti tudásodat frissítsd fel, ha felejtettél, annak mostantól veszed majd igazán hasznát.

Vezetés közben számtalan dologra kell figyelni, nem lesz időd, energiád a különböző helyzetekben az elméleten, a szabályokon gondolkozni.

Pillanatok alatt át kell látni a helyzetet, kinek van elsőbbsége, hol van az én helyem (melyik sávba érkezel kanyarodás után), indulhatok-e, hol vagyok (egyirányú út?, korlátozott sebességű övezet?), csak ezek tudatában lehetsz biztos a vizsgán, hogy szabályosan fogsz közlekedni.

Megállásra, várakozásra, megfordulásra adhatnak utasítást olyan környéken, ahol vannak arra alkalmas helyek, de nem mindenhol szabályos. Egyirányú utcából a balra kanyarodás szabályos végrehajtásán is sokan buknak el, mert a tanuló nincs tisztában azzal, hogy hol van.

2016. jan. 2. 21:19
 10/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm,hát parkolni,megfordulni sem tudok.De kivitt a városba ott nem tudom hogyan de egyenesen kellett menni,mondta melyik sávba menjek,indexeljek,váltani ő segített mert előbb akarok váltani és csak aztán kuplungot nyomni.Remélem idővel jobban megy.

De minden válasz és példa hasznos.

Most gondoltam vegig 1 irányú uton csak abba az irányba mehetsz amit a tábla mutat:-)

Jó példa volt.

2016. jan. 2. 21:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!