Most tanulom a vezetést, elindulással, megállással, váltással lenne kérdéseim válaszolnátok?
Csak 2 órán voltam eddig,telitettek az oktatók így 2 hetente tudok egyszer menni,mire valamit megtanulok a következő órara el is felejtem:-(
Segítsetek kérlek!
Pontokba szedem kérdéseim.
1.Elindulás:Tehát amikor elindulok bekapcsolom a lámpát,kéziféket kiengedem,kuplungot benyomom, egyesbe teszem a váltót(balra és előre)pici gázt adok és óvatosan engedem fel a kuplungot.
Ez így jó,vagy a sorrend nem stimmel?
2.Váltás:Ha így haladok akkor egyesből kettesbe kell tennem a váltót?Na de ez hogy megy?
Tehát egyesből simán kettesbe tehetem a váltót?
Tehát kuplungot benyomom és balra hátra tolom a váltót?
És ha még gyorsabban kell menni akkor hármasba kell tennem a váltót?
Tehát kettesből simán kuplung benyomásával hármasba teszem középre előre nyomom a váltót?
Négyes az hátra jobbra van?
Ötös az előre jobbra?
3.Megállás,lassítás:
Tehát ha lámpához közeledek ami lassan piros lesz,és még másik autó is van előttem akkor ha leveszem a lábam a gázról az lassít?
Vagy hármasból kettesbe menjek ha lassítani akarok?
Illetve amikor meg kell állni,leveszem a lábam gazról,pici fék és nullba kell a váltót tenni?
Indulashoz készülve láb kuplungon,egyesbe tenni a váltót majd amikor indulhatok akkor pici gáz,kuplung óvatosan felenged.
Ez így van?
1. SIKK Tehát sebesség, irányjelző, körültekintés, kézifék és indulsz. (világítás nem kell a városban, ha nem indokolják a látási viszonyok, ezt tanultad)
1-es bal elöl, 2-es bal hátul, 3-mas középen elöl, 4-es középen hátul, 5-ös jobb elöl, hátramenet változó, de be van rajzolva a váltókarra.
Ha felengeded a gázt, akkor az autó lassul (motorfék). Fékezel, mikor lassul az autó és rángatni kezdene, benyomod a kuplungot, de közben nem engeded fel a féket. Megállsz, üresbe teszed. Aztán elindulsz, ahogy már írtam. Persze lámpánál nem muszáj kézifék, ha nem gurulsz hátra és a körültekintés is mérsékeltebb, mert nincs, akinek elsőbbsége lenne veled szembe, kivéve, ha letérsz az útról, de ezt nyilván tudod.
Köszönöm mindenkinek!
Elméletben sokat felejtettem,mert vizsga után hónapokat vártam oktatóra,most meg heteket hogy tudjak néha menni.
Amit valóban megtanultál, azt már nem felejted el hetek, hónapok múlva sem.
Az igaz, hogy előnyösebb lenne heti két alkalommal gyakorolni, mert vezetni nem az oktató mellett tanulsz meg, ő csak megmutatja az alapokat, de ahhoz az együtt töltött 30-60 óra kevés, hogy rutinból menjenek a dolgok.
Amikor a tanuló már képes átgondolni a helyzeteket, helyesen cselekedni, akkor mehet vizsgázni, jogosítványt kaphat, s akkor kezdődik az igazi tanulás, amikor magára lesz utalva, egyedül kell vezetni az autót.
Mindezt azért írom, hogy ne legyenek túlzott elvárásaid, törekedj minél jobban teljesíteni, fejlődni, de a hibák közül csak azokon rágódj, amit már illene tudni (2 óra után olyan nincs).
A "felejtésről" annyit, hogy az agy akkor is dolgozik a tanultakon, amikor nem is gondolsz rá, nagyon sok példa van pl. arra, hogy a parkolások mikéntére olyankor éreznek rá a tanulók, amikor az autó közelében sincsenek - a sok rossz és a néhány jó kísérlet tapasztalatait feldolgozva érthetővé válik, hogy mit miért, hogyan kell csinálni.
Ugyanez vonatkozik a sebességváltásra is, kezdetben kínlódik a tanuló, nézi a váltót, fordulatszámmérőt, kilométerórát, rendezetlenek a mozdulatai, később (bár nem feltétlenül az oktató mellett) eléri azt a szintet, hogy ösztönből érzi, hogy váltani kell, tudatosan már nem is figyel arra, csak a tudatalatti dolgozik (hallja az motor hangján, érzi az autó viselkedésén, hogy váltani kell, pedig nem figyel rá különösebben)
Az elméleti tudásodat frissítsd fel, ha felejtettél, annak mostantól veszed majd igazán hasznát.
Vezetés közben számtalan dologra kell figyelni, nem lesz időd, energiád a különböző helyzetekben az elméleten, a szabályokon gondolkozni.
Pillanatok alatt át kell látni a helyzetet, kinek van elsőbbsége, hol van az én helyem (melyik sávba érkezel kanyarodás után), indulhatok-e, hol vagyok (egyirányú út?, korlátozott sebességű övezet?), csak ezek tudatában lehetsz biztos a vizsgán, hogy szabályosan fogsz közlekedni.
Megállásra, várakozásra, megfordulásra adhatnak utasítást olyan környéken, ahol vannak arra alkalmas helyek, de nem mindenhol szabályos. Egyirányú utcából a balra kanyarodás szabályos végrehajtásán is sokan buknak el, mert a tanuló nincs tisztában azzal, hogy hol van.
Köszönöm,hát parkolni,megfordulni sem tudok.De kivitt a városba ott nem tudom hogyan de egyenesen kellett menni,mondta melyik sávba menjek,indexeljek,váltani ő segített mert előbb akarok váltani és csak aztán kuplungot nyomni.Remélem idővel jobban megy.
De minden válasz és példa hasznos.
Most gondoltam vegig 1 irányú uton csak abba az irányba mehetsz amit a tábla mutat:-)
Jó példa volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!