Abs-jeladós kérdés. Mi lehet a baj?
Szóval: tegnap raktam át a nyári kerekeket a kocsira, és megpiszkáltam az abs jeladókat (első 2 keréknél van csak, '92-es astra).
A féltengelyek kerék felöli oldalán a gumiharang után van ugye egy-egy fogaskerék (az túlzás hogy fogaskerék, mivel nem hegyesek a fogak, inkább bordáskeréknek lehetne mondani, de hülyén hangzik).
Na most a kérdés az hogy az abs-jeladónak hozzá kell érnie ehhez a fogaskerékhez?
Mert a jobb oldalon hozzáér a jeladó, a bal oldalon viszont egyáltalán nem, olyan 3 mm van a jeladó és a fogaskerék közt.
ennek megfelelően az abs is labilisen működik: beindítjuk a kocsit elindulunk, fékezünk, stb....minden ok kb egy km-ig, rendesen, szaggatva fog az abs hirtelen fékezésnél.
Utána felgyullad az abs lámba a műszerfalon. és onnantól kezdve nem működik. ez a táv szinte mindig ugyanennyi 1-1.2 km ha tél van, ha nyár van, ah satufékezgetek sokat, ha csak simán kocsikázok akkor is.
És ha egyszer felgyulladt akkor ki nem alszik magától többet, hacsaknem levesszük a gyújtást, és utánna újra beindítjuk, akkor megint van kb 1 km em abs-sel.
Tehát a kérdés:
Hozzá kell érnie az abs jeladónak a féltengely végén lévő fogaskerékhez?
Ha igen, akkor mit tudnék csinálni a bal oldalival, hogy hozzáérjen, és működjön?
Kicserélni nem szeretném, mert 1 drága, 2 bele van rohadva a jeladót tartó csavar, de kegyetlenül.
Nem, nehogy hozzáérjen! Attól tönkremehet!
A "fogaskerék" mágnes, a jeladó egy úgynevezett Hall elem. A Hall elem mágneses tér hatására működő félvezető eszköz. A mágnes kialakítása olyan, ("fogaskerék") hogy ha forog impulzusokat kelthet a Hall elemben. Ha túl nagy a légrés bizonytalan lehet a működés. Ezért utána kell járni hány milliméter az optimális. De NE érjen hozzá! Alaphelyzetben, én 1-2 milliméterre állítanám be az érzékelő és a "fogaskerék" közötti rést. Aztán próba szerencse.
De első körben javaslom: a jobboldalit (ha még tönkre nem ment mert hozzáért) állítsd 3 milliméterre, azaz ugyanolyanra mint ahogy a bal áll. Hiszen ha eddig működött az ABS-ed, (és a baloldali nem állítódott el hiszen te sem tudtad mozdítani) akkor a jobboldali légrésének is annyinak kell lennie.
Ahham.
Tehát nem kell hozzáérnie....
de azon hogyan tudok állítani?
2 csavar fogja magát a jeladót, az egyiket ki tudtam csavarni, a másik viszont meg sem mozdult.
vagy ennek külön van még egy csavarja, amivel "visszább húzom" magát azt a "hell" egységet?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!