A nappali menetfény csak így szabályos?
Régi Suzkám van, eddig nem is halottam erről a technológiai újításról. Utána néztem és sok helyen azt írják, hogy úgy szabályos, ha gyújtás ráadással felkapcsolódik, tompított fényadással pedig le. Azaz a KRESZ értelmezésm szerint jóformán nappal városban használható csak. Ugye jól gondolom?
A másik kérdésem pedig így az, hogy így mi értelme? Nappa városban jól láthatónak érzem magam, ha rossz idő van akkor az oktató annak idején úgy tanított, hogy felkapcsolt lámpával menjek, éjszaka pedig kötelező a lámpa használat. Így miért értelme van azon kívül, hogy jól néz ki?
Ez csak az újonnan forgalomba helyezendő járművekre vonatkozik.
Semmiképpen sem az a cél, hogy jól nézzen ki!
Azt mondod, szerinted jól látszik a kocsi tiszta időben. Lehet. Főleg akkor, ha az valami erős, élénk színű.
De gondolj bele, hogy nem statikus, fényképszerű a forgalom képe. Bizony-bizony szép, tiszta időben, amikor a nap sem vakít, akkor is el tud veszni a rengeteg dinamikus információ közt egy semleges színű jármű. Főleg a szürke, de fekete színű autó.
A tompított célja az, hogy ékszaka lásd magad előtt az utat. A nappali menetfény nem ad olyan fénypászmát, amelyik téged segít a láthatóságban, de olyant igen, ami segít abban, hogy messziről észre vegyenek.
Az sem mellékes, hogy a LED környezetvédelmi szempontból előnyösebb a hagyományos izzónál.
Első kérdésedet nem értem, hiszen a választ magad írtad: csak úgy szabályos, hogy gyújtással együtt felkapcsolódik, s tompítottal, refivel együtt pedig nem világíthat.
Szóval lakott területen kívül a tompított lámpa helyettesíthető menetfénnyel?
Amúgy fehér kocsim van, az sztem elég feltűnő nappal.
Fordítva!
Amikor bele vették a KRESZ-be a nappali menetfényt, az került első helyre. A tompítottal helyettesíthető. Nem kötelező a megléte, csak új autó nem hozható forgalomba nélküle.
De mi van a hátsó lámpával...
Ha én most LKT megyek menetfénnyel akkor hátul mi világít? Helyzetjelző?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!