Az olajokból miért ajánlanak autószerelők más-más, 0w,5w,10w.15w olajakat? Melyik a jobb szerintetek?
jól hallottad..
azért járok 0W20-al...természetesen volt olyan szerelő aki a 20W50-et ajánlotta.
Igen.
Én is gondolkodtam 0W20-ban, de inkább letettem róla, elég régi már a motorom, közel 200 ezer van benne, nem lehet olyan pontos az illesztése, mint az újabb motoroknak, amiknél 0W20 a gyári ajánlás. 5W40-nel évek óta tökéletes, inkább nem variálok (5W30 vagy 10W30 a gyári ajánlása).
Ez nem így működik.
Ezek a számok leegyszerűsítve az olajfilm vastagságát jelzik. A 0W20 képes hajszálvékonyan is tökéletes kenést biztosítani, ezért kell ilyen a modern, nagyon pontosan illesztett motorokba, hogy a legkisebb helyekre is odaférjen. Az ilyen motor gyorsan elkopna egy 10W40 olajtól, mert lennének olyan hézagok, amiket nem képest maradéktalanul lefedni az olaj, a vastagsága miatt "nem férne oda", ezért kenés nélkül maradna.
Pontosan ezért való vastagabb olaj a kopott motorokba, mert a fémfelületek hiányosságokat kitöltik a vastagságukkal. Az ilyen motor pont a túl vékony, jó minőségű olaj miatt kopna még gyorsabban, mert túl nagy hézagokat kéne kitöltenie a túl vékony olajnak (nem tudom, láttál-e már 0W20-at, olyan folyékony, mint a víz).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!